Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vigdis isländska flatkökur

(1 kommentar)  
Skriv ut

Tunna brödkakor som bakats sedan vikingatiden. Steks i torr, het stekpanna. Ätes med fördel varma.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mät upp alla torra ingredienser utom havregrynen och blanda direkt på bakbordet. Gör ett hål i mitten av mjölhögen, där du häller ner havregrynen. Häll sakta det kokande vattnet över havregrynen. Detta mjukar upp havregrynen en smula. Se till att vattnet stannar innanför mjölvallarna. Rör försiktigt med en sked i mitten och blanda successivt in mjöl från vallarna mot mitten.
  2. När vattnets tagits upp av mjölet knådar du hastigt ihop degen och formar den till en avlång limpa. Skär upp limpan i mindre bitar, lagom stora för att formas till en bulle i handen. Platta till degbiten och kavla sedan ut den till en rund kaka ca 4 mm tjock och 12 cm i diameter. Borsta bort eventuellt löst mjöl.
  3. Hetta upp en stekpanna och lägg en kaka i taget. Nagga kakan med en gaffel. Grädda i pannan ett par minuter, vänd kakan då och då. Kakorna är klara när de fått fin färg.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Magga 14 februari 2010

    Tack för detta recept! Älskar Flatkökur. Detta recept skall jag testa i veckan, behöver ta en tur till affären först bara! Älskar dem nybakade lite ljumma med några skivor stark ost på! Du har möjligen inte ett recept på Lummur också?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.