Instruktioner
Beroende på vilket kött som används så varierar koktiden lite, men i runda slängar 2-3 timmar för bästa resultat. Parera (skär rent) ditt kött från senor & annat om det behövs, skär sedan till det i 2-cm kuber. Skala & tvätta grönsakerna & svampen, gör båtar av löken & dela champinionerna i 4 delar. Paprika & purjo skäres i bitar som passar det övriga i storlek, inte så jättenoga.
Skala & rensa vitlöken, tyck till klyftorna med knivryggen till det knastrar, skär sedan i fina skivor.
Mortla enbären & blanda sedan allt utom köttet, buljongen & rödvinet i en stor gryta med lite smör i botten där det kan ligga & vänta lite på köttet!
Fräs köttet i smör tills det är gyllenbrunt i en stekpanna eller tjockbottnad gryta.
När köttet fått fin färg så lägg över det i en stor kastrull eller gryta & häll på buljong & rödvin.
Låt köttet koka någon timma, fräs sedan grönsakerna mjuka i den andra kastrullen.
När köttet känns nästan klart, dvs lite tuggmotstånd, blanda i grönsakerna & koka på tills köttet är mört & fint.
Reda kan man göra med maizena, potatismjöl eller vanligt mjöl. Ta ca e dl av valfritt mjöl & lika mycket vatten eller mjölk, beroende på smak & vispa ihop.
Häll genom ett durkslag/sil ner i grytan samtidigt som du rör om. Koka ett par miuter till konsistensen blir efter behag.
Serveras helst med vinbärsgelé &kokt potatis, men ris funkar åxå.
Smaklig måltid!!
Mmm, det här var gott. Vilka dofter..Tack för ett bra recept..