Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vinbärsgelé på vita, röda eller svarta vinbär

 
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Tänk på att det tar tid att sterilisera burkarna så börja med detta först.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rengör och sterilisera burkar. Burkar direkt från diskmaskin är tillräckligt rena. Skölj bären. Släng ev. dåliga bär. Det är annars inte så noga då alla bär ska mosas ihop, kokas och silas så kvistar kan därför vara kvar.
  2. Lägg i en kastrull och tillsätt vatten. Koka upp och mosa gärna bären med t. ex. en potatisstöt, så de saftar sig. Mosa någon minut. Sätt upp silställning med silduk eller sätt fast en silduk, tunn kökshandduk eller gasväv med gummiband runt ett litermått eller bunke. Du kan också sila genom en finmaskig rostfri sil t. ex. chinoise, ner i en bunke eller kastrull.
  3. Låt saften rinna av, låt svalna något och mosa eller krama försiktigt ut så mycket saft du kan. Denna sista saft innehåller mycket pektin så få ut så mycket som möjligt. Mät upp saften, notera hur mycket saft du har och häll över i en kastrull. Tillsätt 9 dl socker per liter saft till kastrullen. Koka upp saften med sockret under omrörning tills sockret löst sig. Har du använt väl mogna vinbär så tillsätt pektin eller melatin. Följ anvisningen på paketet. Rör ut pektinet eller melatinet i någon msk socker och rör sedan i lite i taget i vinbärssaften.
  4. Är du osäker om vinbärssaften kommer att stelna till gelé kan du göra pektinprov: Ta en msk saft och blanda med en msk brännvin, t-sprit eller sprit i ett glas. Efter ca 1 minut ska det bildas geléklumpar. Du kan också ta en msk gele på en tallrik och kyla. Kan du sedan dra ett streck som inte flyter ihop är gelén tillräckligt fast och klar. Koka annars några minuter till och testa igen. Är det ännu för löst så tillsätter pektin enligt paket. Brukar vara ca 1 tsk per liter. Blanda först pektinet i ett glas med lite av saften (gelén) I korthet så går det ut på att få en mindre mängd pektin att kallna och då ska det tjockna till gelé i konsistensen. Häll upp vinbärsgelén på väl rengjorda burkar. Låt svalna något och sätt sedan på lock. Vinbärsgelén kan också paraffineras (se paket med paraffin). Förvara vinbärsgelén mörkt och svalt. Öppnad burk vinbärsgele förvaras i kyl.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.