Härligt fruktig och förvånansvärt lätt är denna somriga tårta. De syrliga vinbären gör sig mycket bra till den söta kakan och den krämig fyllningen.
Instruktioner
- Tårtbotten: Sätt ugnen på 175ºC. Separera äggen och vispa ihop äggulorna med 2 msk vatten, strösocker och vaniljsocker. Vispa äggvitorna med en nypa salt till ett fast skum. Sikta ner mjöl och potatismjöl i äggulesmeten. Vänd ner äggvitan och blanda till en slät smet med en ballongvisp.
- Smörj en form, ca 20 cm i diameter, med smör och mjöla formen. Häll smeten i formen, ställ in i ugnen och grädda 20 min. Ta ut ur ugnen och låt kakan svalna en kort stund i formen. Stjälp upp på ett galler och låt svalna helt. Rengör formen.
- Vallmokräm: Mixa eller stöt vallmofröna. Smält smöret i en kastrull, lägg i vallmofröna och rosta lätt i smöret under omrörning. Ta bort kastrullen från plattan.
- Häll mjölken i en kastrull tillsammans med sockret och mannagrynen. Koka upp under omrörning tills krämen tjocknar. Blanda ner vallmofrön och smör och låt svalna.
- Vispa grädden hårt och vänd ner den i den svala vallmokrämen. Lägg biskvibottnen i formen och bred på vallmokrämen i ett jämnt lager. Låt stå i kylen tills tårtan är genomkall, ca 1 tim.
- Bärtopping: Skölj och rensa vinbären. Blanda vinbärsjuicen med sockret och koka upp. Rör ut potatismjölet med 2 dl kallt vatten och häll blandningen i den kokande juicen. Låt koka upp under omrörning så att blandningen tjocknar. Ta kastrullen från plattan, låt svalna och rör ner vinbären.
- Klicka ut bärtoppingen på tårtan och tryck till den lätt med skedens baksida till ett jämnt lager. Låt stå 1 tim i kylen.
- Ät och njut!
Publicerat den
5 augusti 2010
Liknande recept
Skriv kommentar