Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vinbärstårta med vallmokräm

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Härligt fruktig och förvånansvärt lätt är denna somriga tårta. De syrliga vinbären gör sig mycket bra till den söta kakan och den krämig fyllningen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175ºC. Separera äggen och vispa ihop äggulorna med 2 msk vatten, strösocker och vaniljsocker. Vispa äggvitorna med en nypa salt till ett fast skum. Sikta ner mjöl och potatismjöl i äggulesmeten. Vänd ner äggvitan och blanda till en slät smet med en ballongvisp.
  2. Smörj en form, ca 20 cm i diameter, med smör och mjöla formen. Häll smeten i formen, ställ in i ugnen och grädda 20 min. Ta ut ur ugnen och låt kakan svalna en kort stund i formen. Stjälp upp på ett galler och låt svalna helt. Rengör formen.
  3. Vallmokräm: Mixa eller stöt vallmofröna. Smält smöret i en kastrull, lägg i vallmofröna och rosta lätt i smöret under omrörning. Ta bort kastrullen från plattan.
  4. Häll mjölken i en kastrull tillsammans med sockret och mannagrynen. Koka upp under omrörning tills krämen tjocknar. Blanda ner vallmofrön och smör och låt svalna.
  5. Vispa grädden hårt och vänd ner den i den svala vallmokrämen. Lägg biskvibottnen i formen och bred på vallmokrämen i ett jämnt lager. Låt stå i kylen tills tårtan är genomkall, ca 1 tim.
  6. Bärtopping: Skölj och rensa vinbären. Blanda vinbärsjuicen med sockret och koka upp. Rör ut potatismjölet med 2 dl kallt vatten och häll blandningen i den kokande juicen. Låt koka upp under omrörning så att blandningen tjocknar. Ta kastrullen från plattan, låt svalna och rör ner vinbären.
  7. Klicka ut bärtoppingen på tårtan och tryck till den lätt med skedens baksida till ett jämnt lager. Låt stå 1 tim i kylen.
  8. Ät och njut!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.