Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vingummi

(2 kommentarer)  
Skriv ut

Det är mycket viktigt att följa doseringar och temperaturer i receptet för ett bra resultat. Lite besvärligt att göra men kul om man är godiskokare. Det kan vara bra att halvera satsen när man kokar vingummi första gången så man blir bekant med tillvägagångssättet.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Grundmassa: Blanda vatten, socker och druvsocker i en stor kastrull. Koka upp på högsta värme under lock utan att röra om. Ta bort locket 2-3 min efter att sockerlagen kokat upp och sockret smält. Fortsätt koka utan att röra om, tills massan är ca 135 grader varm. Ta kastrullen från värmen och låt svalna till 100 grader.
 2. Medan grundmassan svalnar blandas gelantinlösningen.
 3. Gelantinlösning: Häll gelantinpulvret i en värmetålig skål. Häll det kokande vattnet över. Rör ihop blandningen mycket försiktigt med en sked och pressa ut alla klumparna med skedens baksida. Du får inte röra kraftigt eller vispa i massan eftersom det då kommer in luft. Det kan påverka den stelnande massan. När massan är färdigblandad ställs den i vattenbad tills den ska användas. Vattenbadet får EJ koka! Det är viktigt att gelantinet smält och har en sirapsliknande konsistens.
 4. När sockermassan är 100 grader tillsätts 4,5 g (6 ml)citronsyra och den varma gelantinlösningen.
 5. Tillsätt livsmedelsfärg och smakämne. Rör tills allt är jämnt blandat.
 6. Enklast är att hälla ut massan på ett smort bakplåtspapper och klippa bitar när massan stelnat. Ska du gjuta dem i oljade gummi- eller plastformar får inte massan vara över 70 grader eftersom de då kan fastna. Enklast är att använda en plastsprits för att fylla formarna.
 7. Låt stelna i rumstemperatur 4-10 timmar beroende på formens storlek.
 8. Lakritsvingummi: Blanda lakritsextrakt, salmiak, svart färg och vatten i en skål. Rör ut alla klumpar. Tillsätt blandningen i sockerlagen när den svalnat till 100 grader. Därefter tillsätts gelantinblandningen. Följ receptet i övrigt. Obs! Ingen citronsyra tillsätts till lakritsvarianten!

Liknande recept

Kommentarer (2)

 • enkenk 19 juni 2009

  hur ser man att vätskan är 135 grader och kan det påvärka om man tillsätter fruktpure istället för aromer?

 • Roggan 30 juni 2009

  Man använder termometer för att kontrollera tempen. Har aldrig gjort vingummi med frukt/bärpuré. Har gjort geléhallon med puréade hallon och det funkade kanon. Recept finns i en tråd här, där jag efterlyste recept på geléhallon. Såg också nyligen ett annat här på MK

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.