Instruktioner
Skär av huvudet, stjärtfenan, övriga fenor samt slaksidorna vid buken. Lägg allt i kallt vatten. Skär under tiden alla grönsaker i mycket små tärningar. Lägg den ev. rommen i kallt vatten.
Koka huvud och fenor tillsammans med grönsakerna + persiljestjälkarna och kryddorna i vatten, som lagom täcker, i 25 minuter. Smula i fiskbuljongtärningen. Skumma försiktigt då och då. Sila buljongen och koka ihop tills 3 dl återstår.
Skär laken i 3 - 4 cm bitar rakt av och spola av i kallt vatten.
Koka sakta under lock i buljongen blandad med vinet samt saften av 1/2 citron
Sjud sakta i ca 15 minuter. Koka den ev. rommen i saltat vatten (4 tsk per liter) 10 - 15 minuter.
Lyft över fisken till serveringsgryta med lock och håll den varm på spiskanten. Koka ihop buljongen till 3-4 dl. Blanda smör och mjöl och tillsätt detta under vispning och kokning. Späd med grädden och koka såsen tjock ca 5 minuter. Smaka av såsen med salt och några droppar citronsaft.
Vid serveringen:
Kantskär brödet och skär det i trekanter. Stek det knaprigt i smör. Hacka persiljan och skär citronen i tunna skivor. Slå den heta såsen över lake och ev. rom och garnera med brödkrutongerna och persiljedoppade citronskivor.
Jag har en grupp på Facebook som heter Gastronomitipset. Dit är alla Matklubbens medlemmar välkomna