Strudel är en sydtysk och österrikisk specialitet, en tunn deg rullad kring en läcker fruktfyllning. Den kommer bäst till sin rätt när den serveras ljummen.
Instruktioner
- Lägg mjölet i en skål och tillsätt salt, ägg, olja och vatten. Arbeta ihop till en deg med elvispens degkrokar. Knåda sedan degen fem minuter med händerna tills degen är blank och smidig. Vira in den i plastfolie och låt vila en timma i rumstemperatur.
- Hacka fikonen grovt. Skala päronen, skär dem i fjärdedelar och ta bort kärnhusen. Skiva fjärdedelarna tunt. Blanda fikon, päron, kanel och citronsaft i en skål. Smält 10 g smör i en gryta. Tillsätt ströbröd och mandel och bryn lätt. Låt svalna och blanda sedan ner strösockret.
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut degen så tunt som möjligt på en mjölad kökshandduk. Dra sedan ut degen med händerna till en mycket tunn rektangel som är cirka 55x40 cm.
- Smält resten av smöret och pensla degen med hälften. Bred först på mandelblandningen och sedan päronblandningen. Lämna en ca 2 cm bred kant runt om. Rulla ihop strudeln från kortsidan med hjälp av handduken och för över strudeln till plåten.
- Pensla med resten av smöret och grädda i ugnen cirka 40 minuter. Ta ut strudeln och strö över florsockret.
Publicerat den
16 mars 2012
Liknande recept
Skriv kommentar