Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vispgröt eller klappgröt på färska lingon

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4-5 portioner
  • Tid: 45 minuter
Skriv ut

Den här goda gröten kommer från södra Finland. I skolmatsalen vispade tant Selma för hand och ju ljusare den blev desto mer gillade vi barn den. Jag gör den varje höst när lingonen mognat. Serveras med kylskåpskall mjölk.

Ingredienser

Instruktioner

Koka ihop vatten, lingon och socker i en rostfri kastrull. Koka tills lingonen gått sönder, 8-10 minuter. Vispa ned mannagynen, rör om då och då. Låt koka 4-5 minuter. Ta fram en vid ,hög bunke, (spillkum, sade vi i Finland) som du ställer i kallt vatten i diskhon och häll över den kokta gröten i bunken. Vispa med en stålvisp (ej aluminium till lingon) för hand eller hellre med elvisp tills gröten blir alldeles rosa. När du tycker att den är tillräckligt fluffig är den klar, kanske efter 15- 20 minuter med elvisp. Serveras med mjölk och ev. litet socker på ytan.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • maaba 26 augusti 2011

    God vispgröt, precis som i barndomen :-)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.