Festlig efterrätt där chokladsorbeten bör göras dagen innan.
Instruktioner
- Sorbet:
Koka upp florsocker, vatten, vermouth och vaniljstång. Sjud 10 minuter. Hacka chokladen i grova bitar under tiden. Låt sockerlagen svalna något innan chokladen rörs i. Låt chokladen smälta under omrörning. Blanda sedan i vodka och kyl sorbetsmeten i kallt vattenbad innan den körs i glassmaskin ca 20 minuter.
Lägg över i skål med lock och ställ in i frysen över natten.
- Sabayon:
Koka upp socker, vitt vin, saft av citron och stjärnanis i en liten kastrull, låt svalna.
Plocka bort stjärnanisen. Vispa i gulorna och sätt kastrullen i sjudande vattenbad. Vispa tills såsen tjocknar och blir fluffig.
- Apelsinflarn:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj apelsinen, riv skalet fint på rivjärn.
Blanda samtliga ingredienser väl i en bunke. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter till vackert gyllenbrun färg. Låt flarnen svalna på galler.
- Fördela hallon på tallrikar, lägg en sked sorbet över och häll sabayon runt om. Garnera med ett halvt apelsinflarn och citronmeliss.
Publicerat den
11 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar