Skär bort fruktköttet från kärnorna. Koka upp 900 g av sockret med vattnet i en kastrull, lägg i fruktbitarna. Dra av från värmen, täck med bakplåtspapper och låt frukten kallna i sockerlagen.
Lägg 1 gelatinblad i blöt i kallt vatten. Hetta upp grädden, 50 g socker och en kluven och skrapad vaniljstång nästan till kokpunkten. Dra av från värmen. Krama vattnet ur gelatinbladet och rör i den heta gräddblandningen. Sila sen genom fin sil och kyl av i ca 15 min. Skeda upp pannacottan i sex formar. Låt allt stelna i kylskåp.
Skala nektarinerna, men spara skalen. Lägg de 4 gelatinbladen i blöt. Mät upp 8 dl av sockerlagen, lägg i en kluven och skrapad vaniljstång, nektarinskalen och de mindre nektarinbitarna. Värm upp nästan till kokpunkten. Ta kastrullen av värmen. Krama ur de 4 gelatinbladen, lägg i dem och vispa. Låt stå i 30 min. Sila. Kyl lagen tills den börjar stelna.
Lägg de stora nektarinbitarna ovanpå den stelnade pannacottan. Häll den nästan geléade fruktlagen över nektarinbitarna och pannacottan så att formen fylls. Kyl i några timmar före servering. Doppa formarna i hett vatten och stjälp upp dem. Servera genast.