Isländskt rågbröd som ibland bakas i leran runt varma källor.
Instruktioner
- Rör ihop alla ingredienser, det ska vara väldigt blött.
Klä en stor form med bakplåtspapper, (jag använder UltraPlus™ Oval 5 l från Tupperware), häll i smeten och om du vill kan du ha frö på ovansidan och lägg bakplåtspapper på och lock på formen.
- Ställ detta i ugnen 100°c över natten eller ca. 12 timmar.
- Ta sen brödet ur formen och linda in det i handduk och i plastpåse och ställ det i kylen fram till nästa dag. Då håller brödet sig saftigare.
- Du kan dela det i mindre limpor och frysa in.
- Skär tunna skivor och ät med smör och ost eller leverpastej. Detta bröd är mycket mättande och för er som inte äter tillräckligt med fibrer... *varning* magen kommer igång med detta bröd!
- Detta bröd serveras ofta till isländsk fiskrätt som kallas PLOKKFISKUR ----->>> http://www.islandsbloggen.com/2008/08/plokkfiskur-recept-p-en-islndsk.html
Publicerat den
12 november 2009
Kommentarer
Skriv kommentar
Om det är kaffekoppar som är måttet så är 1kopp=1,5dl. 6dl rågmjöl 3dl grahamsmjöl med andra ord.
Nej, det är amerikanska måttet jag använder, dvs. 1 kopp ca. 2,5 dl.
Men hjälp, finns det olika mått på kopp också? Kort och gott 1l grovt rågmjöl 5dl Koppar grahamsmjöl