Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Wallenbergare á la Morberg

Per Morberg är en hejare på att laga husmanskost och har dessutom skrivit en kokbok i ämnet. Där finns ett underbart gott recept på Wallenbergare som bara måste testas! En Wallenbergare är helt enkelt en färsbiff vanligtvis gjord på kalvfärs. Hemligheten för att få till perfekt fluffiga biffar är att inte snåla på grädden i smeten och att inte översteka dem i pannan. För den som inte äter kött är wallenbergare på fisk ett minst lika gott alternativ. Det går också bra att göra wallenbergare på kycklingfärs som blir en twist på den traditionella. Dock går det inte att spara in på grädden här heller, då blir biffarna torra och tråkiga. Tillsammans med potatispuré, kokta ärtor och rårörda lingon är wallenbergare en favorithusman hos många!


Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj gr...

1 h 30 min
4
10

Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken och bryn detta tillsammans med köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Skär baconet i mindre bitar och stek även detta. Vi...

4
111

Skär fläskfilén i mindre bitar och lägg i marinaden över natten. Smörj en långpanna. Klyfta potatisen (ska täcka botten) Salta, Ställ in i ugn 220 grader i ca 10 min. Strö över fläskfilén och m...

1 h
6
111

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och mjukstek den i smöret. Tillsätt köttfärsen och bryn den tills den fått färg. Häll i grädde och rödvin, krydda. Låt det hela koka ihop, ca 10 minuter. T...

4
68

Fräs lök och vitlök i en tjockbottnad traktörpanna. Häll på grädden. Tillsätt kryddorna, tomaterna och buljongtärningen. Fräs upp kebabköttet ca 5 minuter. Blanda ner köttet i tomat- och buljongb...

30 min
4
62

Sätt ugnen på 200 grader. Dela broccolin i buketter. Förväll broccolin i kokande vatten ett par minuter,den ska ha tuggmotstånd,inte falla sönder. Lägg över den i en smord ugnsform. Blanda ih...

4-6
34

Mal nötterna. Vispa äggvitor och socker. Blanda ner nötter och bakpulver Häll smeten i form med löstagbar kant. Lägg bakplåtspapper i botten. I ugn på 170 grader ca 15 minuter. Kräm: Rör ut...

6
33

Lägg laxen i en ugnsform. Blanda färskost ,grädde och äggulan till en sås. Smaksätt med salt och citronpeppar. och dill .Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen, 200 C, ca 20 min. Ta ut formen ur...

4
28

Till fyllningen: Vispa grädden. Blanda gräddfil, citronmajonnäs, vispad grädde, tomatketchup, bostongurka, gräslöken, svartpeppar i en skål. Öppna tonfiskburkarna och - tryck till med locket - så...

1 h 30 min
6-8
19

Låt spadet från fruktsalladen rinna av i god tid och hacka sedan frukten. Hacka 500 g av skinkan. Vispa grädden och tillsätt crème fraiche och majonnäs. Lägg undan 1/3 av denna röran till att bre...

10
17

Sätt ugnen på 175 grader. Kok matriset och låt det svalna. Skär bort den grova stocken och ta bort de yttersta bladen från kålen. Skär kålen i tunna strimlor. Riv löken. Bryn den strimlade kåle...

6
14

Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör ännu en kort stund. Blanda mjöl med bakpulver innan det rörs ned i smeten. Slå den i välsmor...

8-10
13

Skala och hacka löken fint. Fräs den försiktigt i smör. Skär flién i skivor bryn den i stekpannan. Tillsätt cantadou, soja, fond, tomaterna hackade i små bitar, syltlök. Späd med matlagningsgrädde...

35 min
4
10

Ugn: 225° Tzatzikin: Riv gurkan grovt. Lägg den i ett durkslag och strö över saltet. Låt det rinna av i ca 10 minuter. Blanda pressad vitlök, olivolja, yoghurt, citronsaft, svartpeppar i en skå...

4
9

Halvtina fiskblocket och skär det i centimetertjocka skivor. Lägg dessa i en smord ugnsfast form. Pressa citronsaft över och salta och peppra. Strö dragon över fisken. Vispa ihop mjöl och mjölk oc...

30 min
4
8

Blanda ihop alla ingredienser till en smet. Hetta upp en stekpanna med släpplätt-beläggning. Häll i 1/4 del av smeten i ett jämnt tunt lager så att det blir ett runt flarn, ca 15 cm i diameter. Stek...

4
7

Ugn 225° Kör degen i matberedaren. Smörj en pajforn. Klä pajformen med degen. Nagga degen med en gaffel i botten. Ställ den kallt i kylskåpet ca 30 min. Rensa och förväll dom färska kantarelle...

2-4
6

Hacka löken och bryn den i margarin i en traktörpanna. Blanda i köttfärsen och bryn den tillsammans med löken. Riv morötterna grovt och blanda i dem tillsammans med svampen. Strö över mjölet och bu...

4-5
5

Hacka inlagda rödbetor och kapris ganska fint. Finhacka en liten gul lök. Blanda hacket med köttfärs och ägg. Krydda med koncentrerad kalvfond, salt och vitpeppar. Forma fyra eller åtta ganska tjoc...

4
4

Blanda allt, smaka av, vill man ha en lösare sås häll i 2-3 msk vatten till önskad konsistens, låt vila i kylskåp minst 1 timme....

15 min
4
4

Smörfräs hackad lök och ta upp ur grytan/pannan. Bryn sedan strimlor av köttet fint och krydda. Tillsätt lök, tomatpuré och buljong. Låt puttra ca: 20 minuter. Rör i crème fraiche och gärna lite gu...

4-5
4

Blanda ihop färs, potatis, lök, ägg, salt och peppar. Blanda sedan i mjölk tills du känner att smeten har lagom konsistens. Personligen vill jag ha smeten ganska lös, så inte köttbullarna blir torra...

4
4

Börja med att skära baconet i mindre bitar och stek dem lagom knapriga. Lägg på hushållspapper för att rinna av. Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna och stek upp. Lägg i köttfärsen och krydda m...

6
4

Sätt ugnen på 220 grader. Arbeta in smöret i mjöl, socker och salt. Smula jästen i den kalla mjölken, rör om och låt stå ett tag tills jästen lösts upp. Vispa ägget. Blanda alla ingredienser till en s...

30 min
20-22
4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.