Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Wienerbröd med god smak

 
  • Serverar: 18 portioner
  • Tid: 40 minuter
Skriv ut

En bra grundregel när man bakar wienerbröd är att allt ska vara kallt. Alla ingredienser, bakplåten - ja gärna också kaveln!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gör så här Kyl alla ingredienser innan baket, även mjölet och sockret. Sätt ugnen på 180 grader, men se till att ta ur bakplåten (den får inte vara varm). Smula ner jästen i en matberedare eller i en bunke. Häll ner kallt vatten och rör runt tills jästen har lösts upp. Tillsätt vetemjölet, ägget, sockret och saltet och bearbeta till en deg.
  2. Kavla försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord så att den är drygt en centimeter tjock. Pressa inte för hårt, då blir wienerbröden platta och kompakta. Kavla från mitten och utåt, från långsida till långsida, från kortsida till kortsida. Degen får inte spricka.
  3. Skiva smöret och lägg därefter ut det över degen, men inte ända ut till kanten. Vik degen fyra gånger. Börja med att vika den fettfria delen över den smörtäckta delen. Kavla sedan ut degen igen.
  4. Vik därefter degen tre gånger och kavla ut. Upprepa trevikningen och utkavlingen två gånger till. Avbryt utkavlingarna och kyl degen om den börjar bli för mjuk och fortsätt sedan efter 10-15 minuter.
  5. Kavla ut degen till en eller två stora kvadrater. Skär eller sporra ut rutor á 10 x 10 centimeter och lägg upp på bakplåtspapper på den kalla plåten. Lägg eventuellt på en sked sylt på varje ruta. Pensla varje ruta med ägg. Baka i ugnen i 180 grader tills wienerbröden ser frasiga ut, cirka 8-10 minuter. Pudra med florsocker efteråt.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.