Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Windsorkaka

 
  • Serverar: 8-12 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Windsorkakan är så god att det blir aldrig något över. Det är en vetekaka som man fyller med en vanlijkräm och så har man ett knaprigt strössel ovan på. (Kallas väl vanligtvis för Krämkaka i affären)

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm mjölken till 37 grader. Tillsätt jästen och rör tills den är upplöst. Häll ungefär hälften av mjölet i en bunke. Tillsätt och finförela matfettet i mjölet. Häll i salt, socker, ägg och degspadet. Arbeta degen smidig. Tillsätt resten av mjölet men spar lite till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt ,cirka en timme. Gör under tiden garneringen: blanda mjöl, socker, mandel och matfett till ett grynigt strössel.
  2. Fyllningen: koka marsan eller vaniljkrämen. Till den hemkokta blandar man alla ingredienserna utom vaniljsockret i en kastrull och får sedan sjuda upp under omrörning. Låt krämen kallna och smaksätt sedan med vaniljsockret. Rör matfettet smidigt med florsockret och vaniljsockret. Tillsätt den kalla vaniljkrämen i små klickar. Rör kraftifig under hela tiden. Skär krämen sig så ställ ner skålen i hett vatten ett par minuter och rör kraftigt.
  3. Ta upp degen. Knåda. Forma sedan till en rund jämn kaka, cirka 22 cm. Lägg på smord plåt eller på bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek eller i cirka 30 minuter. Pensla försiktig med uppvista ägg och strö på strösslet.
  4. Grädda i 225-250 grader i cirka 15 minuter. Låt kakan kallna. Klyv den i två bottnar. Fyll med smörkärmen.Njut!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.