Ett klassiskt recept som jag har gjort många gånger
Instruktioner
- Ljumma mjölken till 37 grader tillsätt jästen och rör tills den är upplöst. Häll ungefär hälften av mjölet i en degbunke. Tillsätt och finfördela matfettet i mjölet. Häll i salt, socker, ägg och degspad. Arbeta degen smidig. Tillsätt resten av mjölet, spar lite till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 tim.
Ta upp degen på bakbordet. Knåda den ett lite tag och forma den sedan till en rund, jämn kaka, ca 22 cm i diameter. Lägg den på smord plåt eller bakplåtspapper. Låt kakan jäsa till dubbel storlek eller ca 30 min i rumstemperatur
- Grädda den i 225 grader mitt i ugnen ca 15- 20 minuter
- Låt den kallna, Dela den i 2 bottnar. Blanda mjölken, potatismjölet, sockret och äggulan till fyllningen i en tjockbottnad kastrull. Sjud under omrörning till en tjock kräm. Låt de kallna. (den hemkokta kan ev bytas ut mot marsánkräm)
Smaksätt den kalla krämen med vanillinsocker. Rör matfettet smidigt med florsockret. Tillsätt den kalla vaniljkrämen i små klickar. Rör kraftigt hela tiden så att krämen blir porös och lätt.
Bred den mellan bottnarna. Låt kakan stå kallt en stund innan den skärs i bitar.
Publicerat den
14 januari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar