Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Winets Kryddiga Flygande Jakob Speciale

(18 kommentarer)  
Winets Kryddiga Flygande Jakob Speciale Winets Kryddiga Flygande Jakob Speciale Winets Kryddiga Flygande Jakob Speciale
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Har läst igenom alla andra Jakob-recept här, men ingen gör som jag, speciellt inte med baconen, och min är godast, (säger många, hihi). Garanterad smaksensation! Lite kuriosa: Namnet Flygande Jacob har inget att göra med kycklingen. Det kommer från dess upphovsman, Ove Jacobsson, som var verksam inom flygfrakt. Receptet publicerades första gången i Allt om mat 1976.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Det som tar tid är renplockningen av kycklingen.
  2. Plocka rent allt kött från kycklingen i mindre fina bitar. Skiva bananerna, skala vitlökarna och finhacka, hacka paprikan ganska fint och skär svampen i mindre fina bitar. Klipp eller skär baconen i 2 centimeter breda bitar och dela på bitarna som sitter ihop. OBS, baconen ska inte förstekas, den ugnsgräddas med det andra och ger godare smak.
  3. Vispa grädden hårt och häll i chilisåsen och några droppar tabasco, rör ihop såsen så den blir fint rosaröd och den ska vara lätt bredbar, inte rinnande. Smaka av såsen för att ev tillsätta mer av chilin eller tabascon.
  4. Smöra helst en mindre och lite högre ugnsfast form, helst i glas, så man ser det vackra i ugnen när det börjart bubbla i maten. Lägg ett lager med kycklingbitar i botten tillsammans med vitlöken, krydda med lite grillkrydda och strö på cayennepepparn, lägg sen ett lager med bananer och bacon ovanpå och strö på nötter, curry och paprikan, upprepa ett likadant lager till om det går.
  5. Använd en slickepott att gräva ut såsen med och smeta ut den jämt fördelat över maträtten i formen. Var noga att få det ut till kanterna. Toppa med lite mer nötter. Klart.
  6. Grädda härligheten mitt i ugnen i 200-225° tills ni ser att det bubblar runt i såsen (småputtrar), och att såsen börjar få lite färg överst och runnit ner till botten. Det tar ca 20-25 min beroende på form och hur mycket sås det är gjort.
  7. När rätten är klar kan man toppa med ytterligare lite mer salta nötter för att få mer smak på det.
  8. Servera med ris och en crispig sallad till. Enjoy!

Liknande recept

Kommentarer (18)

  • Viken 10 september 2008

    Gott - kommer tillagas igen !

  • mmo 14 september 2008

    Det här var verkligen jättegott, mycket smak utan att vara starkt. Kommer garanterat att göra det igen!

  • elpatron 20 september 2008

    Trevliga kommentarer till mitt recept :) Tackar för det.... Ska se om jag kan utevckla dom lite till Er...

  • elpatron 20 september 2008

    Kan tillägga att för dom som vill ha extra starkt kan man finhacka spansk peppar, chili eller piri-piri och ha i....

  • elpatron 20 september 2008

    *glömsk* sorry....skulle tillägga att Tabasco kan addas med ett gäng droppar oxo för att få upp piffifheten för dom som gillar den smaken. Tabasco har ju en egen smak. "Kuriosa för den vetgirige: Tabasco är den mest sålda krydda i världen av samma märke..."

  • raffa 21 september 2008

    Detta var JÄTTEGOTT !!!!!! SUPER bra kryddning !!! Har gjort denna rätt många gånger tidigare. Men måste bara få säga att detta var den bästa Flygande Jakob. Tack för recept. Minsta tjejen samt tonåringen sa bara OH... VAD GOTT det här va !! Tog om flera portioner.

  • elpatron 26 september 2008

    När jag gjorde detta recptet kunde jag väl aldrig tro att det skulle sparas 100 ggr av andra på mindre än en månad. Verkligen jättekul, och jag hoppas att alla tycker om den. Hade varit kul och fått betyg av alla som tagit hem detta recept för att se snittet på 100 personer. Sång här gör ju bara att man vill fortsätta ge er goda recept :) Keep on eating, hehe....

  • begeanka 3 oktober 2008

    MUMS! Mycket gott och populärt hos familjen.

  • elpatron 3 oktober 2008

    Vad kul att det föll i smaken :) Alltid lika trevligt att dela med sig av det goda... Tackar...

  • elpatron 3 oktober 2008

    Sparat 118 ggr nu på en månad ca :) Roligt att så många verkar gilla det... Trevlig helg alla....

  • Bringis 28 oktober 2008

    supergott. alla i familjen + gäster älskade detta!

  • Okänd 3 november 2008

    TACK .En mycket god rätt ,som både barn och barnbarn gillade skarpt. Även jag blev mycket nöjd och kommer att göra det många gånger. Hälsningar trattisen

  • gladavmat 10 november 2008

    Nu har jag provat denna rätt och den var riktigt god. Bra att det är lite studs i rätten som annars kan bli lite söt och mesig

  • Lovisbovis 1 oktober 2009

    Den här varianten av Flygande Jakob ska jag prova. Låter smarrigt som tusan! Men vad är röd grädde?

  • alyssum 18 september 2010

    Det blev riktigt gott!! Men nästa gång gör jag sås på 3,5 dl grädde och använder en större form.

  • zudette 8 mars 2011

    Supergott! Hade tyvärr inte champinjoner eller cashew-nötter men det blev en höjdare i allafall - kommer att lagas igen!

  • Guhawi 8 april 2011

    Hej du, Jag är ju väldigt förtjust i min egen Flygande Jakob allt i ett. Men ett bra recept kan bli bättre så jag kombinerade ditt recept med mitt och det var verkligen lyckat! Du har helt rätt, baconet smakar fantastisk när man inte försteker det utan bara läger det över maten så att det steks i ugnen. Det blev lite mer åt det "rökta" hållet - mkt smarrigt! TACK!

  • Lave 4 maj 2011

    Nja tyckte nog sådär. För mycket vitlök. Baconet blev segt när det inte stekts innan ingen höjdare alltså!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.