Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Yoghurt- och honungskaka

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Den här kakan härstammar från Grekland. Den är len och smakar ljuvligt av honung. Servera citronsirap till, det ger kakan det där lilla extra!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform, ca 24x24 cm. Spänn fast ett bakplåtspapper i formens botten.
  2. Vispa smör, socker, honung och citronskal till en krämig smet. Separera äggen. Tillsätt äggulorna, ett i taget, under konstant vispning.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en separat bunke. Blanda växelvis ner mjölblandningen och yoghurten i smörblandningen.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner äggvitevispet i smeten och blanda försiktigt.
  5. Skeda ner smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 1 timma.
  6. Gör citronsirapen medan kakan gräddas. Häll socker, honung, citronsaft och vatten i en kastrull. Låt sockret smälta på svag värme. Låt blandningen koka upp när allt sockret har smält. Låt sjuda utan lock 15 minuter.
  7. Låt kakan svalna något. Skeda sedan över nästan all citronsirap. Spara ½ dl sirap till serveringen. Servera kakan med vispad grädde och lite sirap på toppen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.