Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ytterlår älg

Älgytterlår är ett magert och ganska hårt kött. Därför behöver ytterlåret en del tid på sig att bli mört och lämpar sig därför bäst till grytor och stekar. Gör ett långkok på ytterlår av älg tillsammans med rotfrukter, kalvfond och goda kryddor. En klassisk husmanskost som går utmärkt att tillaga på älgytterlår är kalops. Tärna köttet och tillaga det långsamt och länge tillsammans med morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpepparkorn så får du bitar som riktigt smälter i munnen. Rätten blir komplett tillsammans med kokt potatis och inlagda rödbetor. Den kan med fördel förberedas dagen innan servering, det blir bara godare när alla smaker får stå och dra till sig över natten.


Sätt in den frysta köttbiten i kall ugn. Värm ugnen till 100 grader. Stick in en köttermometer efter 2-3 timmar när köttet tinat. Låt köttet steka i 8-10 timmar, beroende på köttstyckets form och hur...

20-25
6

Sätt ugnen på 150 grader. Skär köttet i tunna skivor (det går lättast om fryst kött halvtinas). Banka ut det mellan pastfolie. Sär späck i tärningar och saltgurka i 1 cm tjocka stavar, skala och skiva...

4
1

Skär köttet i bitar. Bryn fettet i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor. Lägg det i en gryta tillsammans med kryddorna, ev. också ben. Strö över mjölet och rör om. Då går det år mindre fett ä...

2 h 15 min
4-6
1

Ytterlår från älg ca1-1,5kilo. Skuren i lagom stora bitar: börja med att ta fram en fryspåse, salt kryddpeppar mald vitlök pressad, olja tex raps, tillsätt chilisås o soja o olja, blanda allt i påsen,...

40 min
4-7

Ansa och skär köttet i 4x4 cm stora bitar Skala och hacka lök och vitlök, Skala och tärna morot och selleri. Kärna ur och finhacka pepparfrukten. Hetta upp 1 msk av vardera smör och olja i en gr...

8
1

Skav tunna skivor av det frysta ytterlåret. Stek löken och köttskivorna i omgångar salta och peppra lite. Lägg över i kastrull allt eftersom det är färdigstekt. Tillsätt vattnet och buljongtärni...

4
1

1. Sätt ugnen på 125°C. 2. Salta och peppra, bryn köttet runt om i en stekgryta. Ta upp köttet. 3. Skala och hacka lök, skala och tärna palsternacka, rotselleri och morötter. Fräs grönsaker och...

4

Skär köttet i jämnstora bitar. Skala och skär rödlöken i mindre bitar. Bryn köttet väl i smör. Tillsätt lök och kryddor. Bryn ytterligare några minuter. Pudra över mjöl och späd med grönsaksbuljon...

4-5

Tärna kött och lägg det i en bunke. Krydda det med curry, peppar, salt och paprikapulver. Blanda i mjölet och rör om. Värm upp vattnet och lös upp buljongtärningen. Lägg kött i lergryta och häll...

2 h 15 min
4-5
7

Skiva älgsteken i skivmaskin mycket tunnt, strimmla sedan skivorna. Riv dom färska kantarellerna på längden. Hacka löken fint. Stek sedan lök, skav och kantareller. Tillsätt sedan kryddorna. Slå...

4-6
1

Stöt kryddorna till marinaden och blanda den. Marinera biffarna 1½-2 timmar. Tag upp och torka av med hushållspapper. Sila marinaden. Stek biffarna i brynt margarin 1½-2 min på varje sida....

4

Lägg ströbrödet i blöt tillsammans med mjölken och den finhackade gula löken. Tillsätt färsen, kryddor, senap, vitlök och ägget, Rör smeten ordentligt så att allt blandar sig bra. Forma små köt...


Sätt ugnen på 200 grader. Stek köttskivorna i olja och margarin i het stekpanna. Ska inte bli genomstekt utan bara få fin stekyta. Vispa ur stekpannan med 3 dl vatten. Sila av skyn o häll ner i...

2 h
5-6

Fräs lök mjuk tillsammans med svampen, blanda ned färsen och låt den fräsa till en grynig massa under omrörning. Tillsätt syltlöken, persilja, vitlöken, tomatpuren, chilisåsen, timjan samt salta och p...

1 h 30 min
6

Börja med att koka makaronerna, skölj dem i kallt vatten och låt dem kallna. Blanda sen skorpsmulorna med mjölken, den rivna löken, pressade vitlöken samt alla kryddorna. Låt svälla en stund. Blanda...

1 h
6-8

haka löken och fräs mjuk i pannen lägg i svampen krydda med salt o peppar låt fräsa blanda i hackad persilja (gärna MYCKET) låt svalna blanda köttfärsen platta ut i en kvadrat på blött smörpapp...

1

Stek köttbitarna i stekgrytan tills dom fått färg. Hacka löken och blanda ned i grytan. Häll över vattnet och krydda, låt koka i ca 2 timmar. Blanda sen i resten av ingredienserna och låt puttra i...

2 h 30 min
5
20

Häll porter, vinbärssaft och soja i en gryta. Lägg i kryddor,buljongtärningar, ituskurna vitlöksklyftor och gul lök delad i stora bitar. Låt koka upp. Lägg i köttet och låt alltsammans sjudaunder l...

2 h
8
15

Stick en massa hål i köttet med tex. en stekgaffel. Blanda samman sockret med kryddorna och massera in i köttet.. Täck sedan över köttet med gladpack och lägg köttet i en stekgryta med lock eller en...

5-6
11

Lägg en klick smör i stekgrytan och när det fräst klart så lägger du ner steken. Ha hög värme och bryn steken runt om så den får en fin stekyta. Häll i vattnet, kryddorna, de klyftade lökarna och m...

2 h
8
7

Skär köttet i tre cm stora kuber. Bryn bitarna i smör. Lägg inte för mycket kött i pannan åt gången, då blir köttet kokt snarare än stekt. Lägg köttet allt eftersom det blir klart i en gryta, pudra ö...

1 h 30 min
4-6
4

Bryn grytbitar och bacon i smör, tillsätt lök och vitlök mot slutet. Späd med vin och vatten. Krydda med salt, peppar och timjan. Tillsätt fond, gelé, vinäger och trattkantareller. Spara morötterna...

4-5
3

Hacka löken, strimla köttet och bryn i smör. Ha i tomatpuren, gädde och buljongärningen, smaka av med salt, peppar och sambal. Servera med kokta grönsaker!!...

15 min
4
2

Skär köttet i bitar. Bryn det i omgångar i smör och lägg det i en gryta. Skär morötterna och klyfta löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra. Pudra över mjölet och rör om. Häll...

6
1

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.