Den mäktige hertigen Cosimo de Medici III i Italien under 1600–talet. Den läckra rätten kallades även zuppa del duca – hertigens soppa.
Instruktioner
- Blanda kaffet med 1–2 tsk socker och låt det svalna. Lägg hälften av savoiardikexen på botten av 6 dessertskålar, bryt ev kexen så att de får plats. Droppa hälften av kaffet över kexen. Hacka chokladen grovt.
- Vispa grädden med 3 msk socker. Blanda grädden och mascarponeosten till en jämn smet. Smält chokladen i en ugnsfast skål över sjudande vatten. Ta skålen från värmen och rör ner lite mascarponesmet i chokladen.
- Blanda chokladsmeten med resten av mascarponesmeten. Portionera upp tiramisukrämen i dessertskålarna, spara lite till garnering. Stryk ytan slät och lägg på resten av savoiardikexen. Droppa resten av kaffet över kexen.
- Tryck försiktigt ner kexen i tiramisukrämen och klicka på resten av krämen till garnering. Sikta över kakaopulver och kyl minst 30 min. Garnera med myntakvistar och servera.
- Servera efter en italiensk huvudrätt, t ex tunna, krispiga champinjonpizzor. Droppa lite konjak över tiramisun om du vill ha extra smak.
Publicerat den
30 maj 2008
Liknande recept
Skriv kommentar