Älgörtsdricka

Tid: 5 dagar

Mycket god dricka/saft. I smaken påminner den om fläderblomsdricka, och man gör den på samma sätt. Skillnaden är att älgörten är något beskare. Älgörten, eller älgräset, plockas när den precis slagit ut. Ger ca 4-5 liter Älgört = Filipendula ulmaria (L.) Maxim. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/filip/filiulm.html

Ingredienser

  • 80 - 100 blomklasar
  • 4 ekologiska citroner i skivor
  • 4 liter vatten
  • 1 kg ekologiskt råsocker
  • 2 kg ekologiskt strösocker
  • 60 gram citronsyra
  • 4 kryddmått Natriumbensoat eller
  • Atamon
  • Instruktioner

    1. Plocka blommorna, rensa och skölj dem, ta bort stjälkar och grönt. (Jag brukar ta extra mycket blommor eftersom klasarna är ganska små jämfört med fläderblom.)
    2. Tvätta och skiva citronerna, varva blommor, citroner och citronsyra i en stor kruka eller gryta. Koka upp vatten och socker (sockret skall lösas upp i vattnet).
    3. Häll sockerlösningen över blommorna/citronerna. Ställ krukan/grytan svalt i 5 dagar.
    4. När det är dags att tappa upp saften på flaskor, skölj då flaskorna med natriumbensoat eller atamon för att få dem riktigt rena. Fyll flaskorna med drycken. Förvaras svalt.
    5. Vid servering skall drycken spädas, smaka dig fram till rätt styrka. Cirka 1 del saft till 3 - 4 delar vatten. Serveras kyld.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    wacicu 10 juni 2011

    en länk till Älgört/ älggräs i den Virtuella Floran http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/filip/filiulm.html

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben