Äppelkaka med havrebotten och maräng

Serverar: 4-6 portioner

Super, super god!!

Ingredienser

  • Havrebotten
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl lättmjölk
  • 1 ägg
  • ½ dl flytande margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 bittermandlar
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • ¾ dl vetemjöl
  • Till formen
  • 1 tsk flytande margarin
  • 1 msk ströbröd
  • Fyllning
  • 4-5 äpplen, helst syrliga såsom Gravenstein eller Aroma
  • 5 tsk strösocker
  • Maränggaller
  • 2 äggvitor
  • 2 ½ msk strösocker
  • Garnering
  • 2 tsk florsocker
  • Till severingen
  • Mildas vaniljvisp, efter behag
  • Instruktioner

    1. Börja med havrebotten. Lägg havregrynen i en skål. Slå på mjölken och rör om. Rör ner ägget. Tillsätt margarin, socker och den rivna bittermandeln. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
    2. Slå smeten i en smord och bröad form och grädda i 175-200° i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt därefter bottnen kallna.
    3. Tvätta äpplena, kärna ur och klyfta dem. Skär i ganska stora klyftor. Låt äppelklyftorna mjukna lätt utan att mosas på läg värme tillsammans med sockret. Sprid försiktigt ett lager äppelklyftor över kakan.
    4. Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Strö i sockret och fortsätt vispa tills massan är sidenblank.
    5. Spritsa eller klicka ut marängmassan som ett galler över kakan. Grädda i 225-250° i några minuter tills maränggallret blivit lätt gyllenbrunt.
    6. Garnering: Strö över 1 tsk florsocker. Servera med Mildas vaniljvisp. Mums!

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben