Äppelpaj med choklad

Serverar: 10 portioner

Äpple och kanel är en klassisk smakkombination men om du även lägger till lite mörk choklad kommer dina smaklökar att studsa till av glädje!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl finhackad mandel
  • 1 dl råsocker strö
  • 100 g smör eller margarin
  • Fyllning
  • 50 g mörk choklad
  • 4 äpplen
  • 2 msk flytande margarin
  • 4 msk råsocker strö
  • 1 msk mald kanel
  • Garnering
  • Ca 25 g grovriven choklad
  • Citronmelissblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Tillbehör: Pajform , ca 24 cm i diameter
  • Instruktioner

    1. Börja med pajskalet. Arbeta ihop mjöl, mandel, socker och smör till en deg. Tryck sedan ut degen i en pajform.
    2. Sätt pajskalet kallt i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader. Grädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter.
    3. Gör fyllningen: Bryt chokladen i mindre bitar och lägg på det varma, gräddade pajskalet så att chokladen smälter. Pensla ut chokladen över hela formen. Ställ den kallt.
    4. Skala, kärna ur och dela äpplena i klyftor. Stek dem lätt i margarin.
    5. Blanda råsocker och kanel. Rör runt så att äpplena blir lätt karamelliserade. Låt dem svalna något. Fördela äppelfyllningen i pajskalet.
    6. Riv chokladen grovt och garnera sedan pajen med rivet och några blad citronmeliss.
    7. Vispa grädden och rör ner vaniljsockret. Servera pajen med en klick vaniljgrädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben