Äppelpaj med mandelkräm och vaniljsås

Serverar: 4 portioner

Mördeg, mandelkräm, äppelkompott och havreströssel förgyller denna äppelpaj. Med hemmagjord vaniljsås till blir detta en äppelpaj som är helt utöver de vanliga äppelpajerna. Alltså oemotståndlig!

Ingredienser

  • Mördeg
  • 120 g osaltat kylskåpskallt smör
  • 1 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver
  • 1 ägg
  • Mandelkräm
  • 250 g osaltat rumsvarmt smör
  • 2 dl socker
  • 5 ägg
  • 2½ dl mandelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • Äppelkompott
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 4 äpplen tex Granny smith
  • 1 dl socker
  • 2 kanelstänger
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • Havreströssel
  • 100 g osaltat kylskåpskallt smör
  • 1½ dl socker
  • 1½ dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ msk mald kanel
  • Vaniljsås
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • Dekoration
  • Färska bär
  • Instruktioner

    1. Mördeg: Skär smöret i små bitar, det är viktigt att smöret är kallt. Blanda smöret i en matberedare med socker, mjöl och bakpulver. När det är helt upplöst och har en sandig konsistens blandas ägget i.
    2. Kör degen tills de precis går ihop, det är viktigt att degen inte blandas för länge. Låt den vila lite i kylen. Kavla sedan ut den ca 3 mm tunn och klä fyra pajformar, 8-10 cm i diameter.
    3. Sätt ugnen på 175 grader.
    4. Mandelkräm: Blanda smöret med sockret och rör försiktigt i ett ägg i taget. Avsluta med mandel- och vetemjölet. Fyll en spritspåse och spritsa lite av mandelkrämen på botten av pajskalet. Förgrädda pajerna mitt i ugnen ca 4 minuter. Låt svalna.
    5. Höj ugnsvärmen till 180 grader.
    6. Äppelkompott: Krossa kardemummakärnorna i en mortel. Skala och kärna ur äpplena och dela dem i små bitar. Koka äpplena med socker, kanelstänger, urskrapade vaniljfrön och kardemummakärnor.
    7. Koka alltsammans ca 15 minuter tills äpplena helt kokat sönder. Lyft bort kanelstängerna, mixa kompotten slät och sila den sedan. Fyll därefter det förgräddade pajskalet försiktigt med äppelkompotten.
    8. Havreströssel: Dela smöret i bitar och blanda med övriga ingredienser i några minuter tills det blir små klumpar. strö ut smulorna ovanpå äppelkompotten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 10 minuter beroende på storlek, den ska vara gyllenbrun.
    9. Vaniljsås: Blanda äggulor och socker. Koka grädden och mjölken med de urskrapade vaniljfröna och vaniljstång. Rör i äggblandningen och sjud såsen till 83 grader och sila den sedan. Kyl ned den före servering.
    10. Servera äppelpajen med vaniljsås och dekorera med färska bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben