Äppelpaj med mandelkräm och vaniljsås
Mördeg, mandelkräm, äppelkompott och havreströssel förgyller denna äppelpaj. Med hemmagjord vaniljsås till blir detta en äppelpaj som är helt utöver de vanliga äppelpajerna. Alltså oemotståndlig!
Ingredienser
Mördeg
120 g osaltat kylskåpskallt smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 ägg
Mandelkräm
250 g osaltat rumsvarmt smör
2 dl socker
5 ägg
2½ dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
Äppelkompott
1 tsk kardemummakärnor
4 äpplen tex Granny smith
1 dl socker
2 kanelstänger
1 vaniljstång
2 msk färskpressad citronsaft
Havreströssel
100 g osaltat kylskåpskallt smör
1½ dl socker
1½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ msk mald kanel
Vaniljsås
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
Dekoration
Färska bär
Instruktioner
- Mördeg:
Skär smöret i små bitar, det är viktigt att smöret är kallt. Blanda smöret i en matberedare med socker, mjöl och bakpulver. När det är helt upplöst och har en sandig konsistens blandas ägget i.
- Kör degen tills de precis går ihop, det är viktigt att degen inte blandas för länge. Låt den vila lite i kylen. Kavla sedan ut den ca 3 mm tunn och klä fyra pajformar, 8-10 cm i diameter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mandelkräm:
Blanda smöret med sockret och rör försiktigt i ett ägg i taget. Avsluta med mandel- och vetemjölet. Fyll en spritspåse och spritsa lite av mandelkrämen på botten av pajskalet. Förgrädda pajerna mitt i ugnen ca 4 minuter. Låt svalna.
- Höj ugnsvärmen till 180 grader.
- Äppelkompott:
Krossa kardemummakärnorna i en mortel. Skala och kärna ur äpplena och dela dem i små bitar. Koka äpplena med socker, kanelstänger, urskrapade vaniljfrön och kardemummakärnor.
- Koka alltsammans ca 15 minuter tills äpplena helt kokat sönder. Lyft bort kanelstängerna, mixa kompotten slät och sila den sedan. Fyll därefter det förgräddade pajskalet försiktigt med äppelkompotten.
- Havreströssel:
Dela smöret i bitar och blanda med övriga ingredienser i några minuter tills det blir små klumpar. strö ut smulorna ovanpå äppelkompotten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 10 minuter beroende på storlek, den ska vara gyllenbrun.
- Vaniljsås:
Blanda äggulor och socker. Koka grädden och mjölken med de urskrapade vaniljfröna och vaniljstång. Rör i äggblandningen och sjud såsen till 83 grader och sila den sedan. Kyl ned den före servering.
- Servera äppelpajen med vaniljsås och dekorera med färska bär.
Liknande recept
Kommentarer (0)