Höstens godaste äppelpaj med vaniljsås

Serverar: 4 portioner

Höstligt och gott

Ingredienser

  • 4–5 syrliga äpplen
  • ½ dl socker
  • 1 tsk malen kanel
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • Ca: ½ dl mandelspån eller hackade sötmandlar
  • 1–2 msk flytande honung
  • Att servera till
  • Vaniljsås eller glass
  • Instruktioner

    1. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda socker och kanel i en rymlig plastpåse. Lägg i äppelklyftorna och skaka om så att alltsammans blandas väl.
    2. Hacka samman smör, vetemjöl, havregryn, socker, vaniljsocker och salt till en smulig massa. Det går snabbt och lätt i matberedare.
    3. Lägg äppelklyftorna i en stor ugnssäker form eller använd portionsformar. Fördela smuldegen ovanpå och strö på rikligt med mandel. Ringla över lite flytande honung. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, cirka 20 minuter.
    4. Låt äppelpajen svalna lite innan den serveras med färdigköpt eller hemlagad vaniljsås. Mjukrörd vaniljglass är också gott till.
    5. Pajen kan lagas helt klar i förväg och värmas lite innan serveringen.

    Liknande recept

    45 min
    5
    1

    Kommentarer (7)

    mamsingen 24 januari 2008

    Helt klart den godaste äppelpaj jag ätit. Rekomenderas varmt.

    Runan 14 september 2008

    Jag har ätit denna paj i dag. Den var mycket god.

    frucaos 23 mars 2009

    Helt ok paj, men mandeln blev svidd och äpplena kunde gärna ha blivit lite mjukare. Ska ha på folie nästa gång så blir det nog ännu bättre. Kanske hoppar över honungen, för den blev lite underlig tycker jag.

    WiolaH 11 oktober 2009

    Jättegod paj, men sänk värmen till 175 grader o grädda i ca 25minuter mitt i ugnen så blir äpplena mjukare utan att brännas ovanpå. WiolaH

    Alsing 3 oktober 2010

    Väldigt god! Äpplena var lite hårda så nästa gång sänker jag temperaturen lite.

    cstinas 21 oktober 2010

    Bästa äppelpajen...ever!!!

    christincarlsson 13 november 2011

    Enkelt och gott.

    Relaterade Artiklar

    Äppeltider!
    Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben