Äppelsmulpaj i burk med hemmagjord vaniljsås

Serverar: 4 portioner

Smulpaj på burk - ett nytt och läckert sätt att avnjuta desserten på! Glutenfri

Ingredienser

  • Smuldeg
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 3/4 dl socker
  • 1 dl havregryn, ren havre
  • 1½ dl mandelmjöl
  • ½ dl maizena majsstärkelse
  • Vaniljsås
  • ½ vaniljstång
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 1 äggula
  • 1 msk socker
  • 1 tsk potatismjöl
  • Kanelstekta äpplen
  • 3-4 äpplen
  • 30 g smör
  • 2 msk råsocker
  • 1 msk malen kanel
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smuldeg: Blanda alla ingredienser för hand eller med en matberedare till en smulig massa. Bred ut smulorna på en bakplåtspappersklädd långpanna, finfördela dem över hela plåten. Grädda i ugnens mitt i ca 10 minuter. Kontrollera så att smulorna inte får för mycket färg. Rör runt med en stekspade så att det blir smulor. Ta ut och låt svalna. Rör ytterligare några gånger så att allt finfördelas. Smulorna kan förberedas dagen före.
    3. Vaniljsås: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Placera frön och stång i en kastrull tillsammans med ½ dl av grädde och all mjölk. Rör om. Låt blandningen koka upp och ta sedan av kastrullen från värmen. Låt dra ca 15 minuter så att såsen får smak av vanilj. Ta därefter upp vaniljstången. Rör samman äggula, socker och potatismjöl i lite av vaniljgrädden. Vispa ner i vaniljsåsen. Låt allt sjuda på svag värme tills såsen tjocknat något.. Ta av från värmen och låt svalna. Vispa 1 dl grädde och blanda med vaniljsåsen.
    4. Kanelstekta äpplen: Skala, kärna ur och skiva äpplena. Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek äpplen, socker och kanel på svag värme tills skivorna mjuknat något. Ta av och låt äppelskivorna svalna lite.
    5. Servera rätten i små burkar. Börja med äppelblandningen i botten, häll därefter på vaniljsås och avsluta med smulor. Garnera med stekta äppelskivor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben