Äppletårta

Serverar: 8-10 portioner

Jättegod äppletårta nu inför äppel- och hallonsäsongen!

Ingredienser

  • 1 1/2 dl sötmandel
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 500 g lösa, syrliga äpplen, t ex Signe Tillisch
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 paket (200 g) djupfrysta hallon eller färska hallon
  • 2 msk strösocker
  • Flagad, rostad mandel
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skålla, skala och mal mandeln. Rör matfett och socker poröst. Tillsätt gulan och därefter mjöl och mandel. Arbeta ihop degen och platta ut den till en rund kaka (20-25 cm i diameter) på en plåt klädd med bakplåtspapper.
    3. Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i tunna klyftor.
    4. Tryck ner äppleklyftorna tätt intill varandra över hela degen.
    5. Strö litet socker över och grädda kakan i ca 25 minuter.
    6. Mosa hallonen med sockret och bred moset över kakan medan den ännu är litet varm. Strö flagad, rostad mandel över och servera med litet vispad grädde eller lätt tinad glass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben