Amerikanska Seitanburgare

Serverar: 2 portioner

Dessa burgare passar utmärkt att göra innan man skall på grillparty eller picnic. Servera mellan bröd eller till potatisklyftor. Går bra att förvara i kylskåp eller frys ett par dagar både innan som efter tillagning. Smaklig måltid!

Ingredienser

  • 2 1/3 dl sojagranulat (sojaprotein i färsform)
  • 1 3/4 dl vatten
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk marmite eller veggiemite (jästextrakt)
  • 1/2 msk msk ketchup
  • 100 g fast tofu (inte silken!)
  • 1 tsk mejram
  • 1/2 tsk lökpulver
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 1/4 dl rent glutenmjöl (vetegluten)
  • 5 msk grillolja
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    Börja med att koka upp vatten, sojasås, ketchup, marmite och en matsked utav grilloljan i en kastrull. Häll vätskan över sojagranulaten i en skål och rör om. Låt sojagranulaten svälla och bli mjuk. Mosa sedan ner tofun i sojagranulaten till en färs. Tillsätt kryddorna och ställ in i kylen och låt kallna. Det är viktigt att färsen inte är för varm när du tillsätter vetegluten. När färsen har kallnat så tillsätt vetegluten. Rör snabbt om med en gaffel så att det inte klumpar sig. Låt stå i 5-10 minuter och forma sedan lagom stora biffar utav färsen. Om det blir smulor kvar som inte vill binda sig så kan du tillsätta ytterligare en skvätt grillolja och lite vetegluten. Nu skall biffarna ångkokas i ca. 20 minuter. Detta går att göra på flera olika sätt. Själv så använder jag en vanlig wok med lock. Lägger två pinnar i en V-formation och ställer en oljad tallrik med biffarna på direkt på pinnarna. Sedan fyller jag på med vatten tills nivån är strax under pinnarna.När biffarna ångkokas så blir sväller gluten och bildar seitan. Lägg de färdiga biffarna på ett bakplåtspapper eller tallrik och låt dem svalna. Pensla dem sedan med resten utav grilloljan på båda sidor. Nu kan de frysas in eller tillagas direkt. Stek eller grilla tills ytan har blivit gyllene och smakfull.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben