Lägg färsk frukt kokt i sockerlag på en mjuk kakbotten. Resultatet blir en god och saftig kaka som även kan serveras som dessert.
Ingredienser
50 g mjukt smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
Rivet skal av 1/2 citron
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk
2 päron
1 dl vatten
2 msk socker
Rivet skal av 1/2 citron
1 tsk maizena
1-3 tsk pressad citron
Malen kanel
Instruktioner
- Rör matfett och socker poröst och blanda ned ägg och citronskal. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i smeten. Tillsätt mjölken. Häll smeten i en smord, bröad, rund bakform och grädda kakan i mitten av ugnen i 175 - 200° ca 25 minuter eller tills den är genomgräddad. Stjälp upp kakan och låt den svalna på galler.
- Skala päronen, kärna ur dem och skär dem i skivor. Koka upp vatten och 2 msk socker i en kastrull. Koka päronskivorna mjuka 5 - 10 minuter, ta upp dem och låt dem rinna av. Blanda ned citronskal och maizena utrörd i litet vatten och låt det koka några minuter. Smaka av sockerlagen med citronsaft.
- Lägg päronskivorna på kakan, häll över lagen och strö över kanel. Servera kakan ljummen eller kall.
- Du kan byta ut päronen mot 2 skivade apelsiner eller 3 - 4 plommon. Anpassa då koktiden efter fruktsort.
Liknande recept
Kommentarer (0)