Anjoukaka

Serverar: 1 portioner

Lägg färsk frukt kokt i sockerlag på en mjuk kakbotten. Resultatet blir en god och saftig kaka som även kan serveras som dessert.

Ingredienser

  • 50 g mjukt smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • Rivet skal av 1/2 citron
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 4 msk mjölk
  • 2 päron
  • 1 dl vatten
  • 2 msk socker
  • Rivet skal av 1/2 citron
  • 1 tsk maizena
  • 1-3 tsk pressad citron
  • Malen kanel
  • Instruktioner

    1. Rör matfett och socker poröst och blanda ned ägg och citronskal. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i smeten. Tillsätt mjölken. Häll smeten i en smord, bröad, rund bakform och grädda kakan i mitten av ugnen i 175 - 200° ca 25 minuter eller tills den är genomgräddad. Stjälp upp kakan och låt den svalna på galler.
    2. Skala päronen, kärna ur dem och skär dem i skivor. Koka upp vatten och 2 msk socker i en kastrull. Koka päronskivorna mjuka 5 - 10 minuter, ta upp dem och låt dem rinna av. Blanda ned citronskal och maizena utrörd i litet vatten och låt det koka några minuter. Smaka av sockerlagen med citronsaft.
    3. Lägg päronskivorna på kakan, häll över lagen och strö över kanel. Servera kakan ljummen eller kall.
    4. Du kan byta ut päronen mot 2 skivade apelsiner eller 3 - 4 plommon. Anpassa då koktiden efter fruktsort.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben