Ankarstock

Serverar: 2 portioner

Gott bröd.Mjölkfritt.

Ingredienser

  • Surdeg
  • 1 dl vatten
  • 1/4 pkt jäst
  • 2 dl rågmjöl, fint
  • Efter 1 - 2 dygn
  • 7 dl vatten
  • 1 liter rågmjöl, fint
  • Efter ca 8 timmar
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 3/4 dl sirap, mörk
  • 2½ tsk salt
  • 3 dl rågmjöl, fint
  • Instruktioner

    1. Surdegen: Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt i rumsvärme 1 - ­2 dygn. Surdegen får mest arom om den får stå 2 dygn. Rör då ner ytterligare 1/2 dl mjöl efter 1 dygn.
    2. 2:a eller 3:e dagen: Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Blanda surdegen med vatten och rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Jäs den övertäckt i rumstemperatur minst 8 timmar, t ex över en dag eller natt.
    3. Efter ca 8 timmar: Tillsätt salt, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord.
    4. Dela degen i 2 delar. Forma dem till släta längder. Lägg dem i smorda formar. Jäs under bakduk ca 1 tim. Värm ugnen till 175°C.
    5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 tim. Stjälp då bröden ur formarna. Låt limporna kallna inlindade i bakdukar. Skiva dem inte förrän följande dag.
    6. MJÖLKFRITT: Smörj formarna med mjölkfritt margarin.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben