Surdegen: Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt i rumsvärme 1 - 2 dygn. Surdegen får mest arom om den får stå 2 dygn. Rör då ner ytterligare 1/2 dl mjöl efter 1 dygn.
2:a eller 3:e dagen: Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Blanda surdegen med vatten och rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Jäs den övertäckt i rumstemperatur minst 8 timmar, t ex över en dag eller natt.
Efter ca 8 timmar: Tillsätt salt, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord.
Dela degen i 2 delar. Forma dem till släta längder. Lägg dem i smorda formar. Jäs under bakduk ca 1 tim. Värm ugnen till 175°C.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 tim. Stjälp då bröden ur formarna. Låt limporna kallna inlindade i bakdukar. Skiva dem inte förrän följande dag.
MJÖLKFRITT: Smörj formarna med mjölkfritt margarin.