Den här soppan är en variant på potatis och purjosoppa, fast lite mera matig eftersom den även innehåller rimmat fläsk. Det bröd som vi använder till krutonger är naturligtvis ”Lillans limpor”. (Receptet finns i min kokbok). Annars går det även med fin ankarstock.
Ingredienser
2 ½ hg rimmat magert sidfläsk eller rimmad fläskbog
3 msk smör
1 stor purjolök
3-4 gula lökar
8-10 potatisar
1 tsk timjan, (torkad)
1 tsk mejram, (torkad)
1 l vatten
½ l grönsaksbuljong
Salt
Nymald vitpeppar
Hackad persilja till garnering
Stekta brödkrutonger
Instruktioner
- Skär det rimmade fläsket i ”spikstora” strimlor.
- Smält smöret i en stor gryta och fräs fläskstrimlorna tills de ser glansiga ut. De skall inte bli bruna. Peppra med pepparkvarnen över fläsket.
- Ansa under tiden den gula löken och purjon, skär dem i strimlor. Låt löken fräsa med i grytan ca 10 minuter, strör över timjan och mejram.
- Häll på vattnet och buljongen och låt sjuda i 10 minuter.
- Skala potatisen och dela dem på längden till fyra klyftor som sedan skärs till fina trekanter, 1-2 cm tjocka.
Lägg ner potatisen i soppgrytan och låt den sjuda i ytterligare 15- 20 minuter eller tills potatisen så smått börjar koka sönder.
- Smaka av med salt och peppar.
- Häll upp soppan i en soppskål och strö över hackad persilja.
- Servera med knaperstekta brödkrutonger skurna i tärningar.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Koka soppa på en spik
Nja, riktigt så enkelt är det inte, men kan man grunden hur man gör...