Apelsin- och chokladtårta

Serverar: 6-8 portioner

Denna mycket smakrika chokladmoussetårta kan även glutenintoleranta äta eftersom den inte innehåller vetemjöl. De rostade nötterna ger ett härligt tuggmotstånd.

Ingredienser

  • Botten
  • 1 dl hasselnötter, 60 g
  • 1 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk kakao
  • 2 msk potatismjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • Finrivet skal av ½ apelsin
  • Mousse
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl standardmjölk
  • 100 g mörk choklad
  • 2 msk färskpressad apelsinsaft
  • 1 tsk finrivet skal av apelsin
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor
  • 3 msk strösocker
  • Bär till garnering
  • 1 msk florsocker
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnen: Rosta hasselnötterna i en torr panna tills de börjar dofta och fått färg. Ta bort skalen genom att lägga nötterna i en handduk och gnugga nötterna. Öppna handduken och blås eller pilla bort skalen. Hacka nötterna fint.
    2. Sätt ugnen på 225 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter.
    3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kakao, potatismjöl, bakpulver och rivet apelsinskal. Rör ner ingredienserna i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda därefter bottnen cirka 5 minuter.
    4. Gör moussen: Lägg gelatinen i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Koka upp mjölken i en kastrull och stäng sedan av plattan. Bryt chokladen i mindre bitar och låt den smälta i den varma mjölken.
    5. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. Låt bladen smälta i chokladkrämen under omrörning. Rör ner apelsinsaft, apelsinskal och äggulorna. Låt svalna.
    6. Vispa äggvitorna luftiga. Tillsätt sockret och fortsätt att vispa till ett fast skum. Rör ner äggvitevispet i gelatinblandningen.
    7. Häll moussen över den helt avsvalnade bottnen. Låt tårtan stelna i kylen i tre timmar. Dekorera med bär. Pudra gärna över lite florsocker före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben