Apelsin- och mandelkaka en andalusisk kaka
Serverar: 12-16 portioner
¡Hola! Idag tar jag till dig mandel- apelsin kaka från Nerja Andalucía, en speciell och enkel kaka som har lukt och smak med två representativa ingredienser från denna region i södra Spanien.
För en vecka sedan, min fru sa till mig att hon hade läst en artikel i tidskrift ”Leva & bo på Landet” där ett äkta svenska par hade en restaurang i Nerja Málaga som heter La Capilla del mar. De bakar en mandel- apelsinkaka till deras kunder som heter ”Andalusisk mandel- & apelsinkaka”; så jag kunde inte sluta se ett spanskt recept eller det med spansk inspiration.
Den var märkvärdigt eftersom detta recept hade två karakteristiska ingredienser från Andalusien (Andalucía): apelsiner och mandlar. Du kan läsa mer i soleado.se
Ingredienser
1 st ekologisk apelsin
100 g sötmandel finhackad
3 ägg
1 dl vitsocker
1 dl svartsocker
1 ½ dl ekologisk extra jungfruolivolja
3 dl vetemjöl (titta på observera för glutenfritt)
1 tsk bakpulver
Apelsinglasyr: Här har du perfekt glasyr för denna kaka
2 dl florsocker
4 tsk apelsinsaft
Instruktioner
- 1.- Sätt ugnen på 175 grader.
- 3.- Tvätta apelsinen noga och riv skalet.
- 4.- Skala bort allt vitt från apelsinen och filéa den.
- 5.- Vispa ägg och socker pösigt.
- 6.- Blanda ner olja, mandel, apelsinskal och apelsinbitarna.
- 7.- Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret.
- 5.- Smörj och bröa en rund form.
- 6.- Häll smeten i formen.
- 6.- Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
- 7.- Ta ut och låt svalna lite.
- Apelsinglasyr
- 1.- Rör ihop florsocker med apelsinsaft.
- 2.- Ringla glasyren över kakan och dekorera med apelsinskivor.
- 3.- ¡Que aproveche!
- Obs:
– Om du vill njuta av smaken av kakan måste du vänta en dag.
– Detta recept är vegetariskt, veganskt och skulle vara glutenfritt med glutenfritt mjöl, mix, gryn, fiber eller frön.
Liknande recept
Kommentarer (0)