Apelsin- och mandelkaka en andalusisk kaka

Serverar: 12-16 portioner

Tid: 45 minuter

¡Hola! Idag tar jag till dig mandel- apelsin kaka från Nerja Andalucía, en speciell och enkel kaka som har lukt och smak med två representativa ingredienser från denna region i södra Spanien. För en vecka sedan, min fru sa till mig att hon hade läst en artikel i tidskrift ”Leva & bo på Landet” där ett äkta svenska par hade en restaurang i Nerja Málaga som heter La Capilla del mar. De bakar en mandel- apelsinkaka till deras kunder som heter ”Andalusisk mandel- & apelsinkaka”; så jag kunde inte sluta se ett spanskt recept eller det med spansk inspiration. Den var märkvärdigt eftersom detta recept hade två karakteristiska ingredienser från Andalusien (Andalucía): apelsiner och mandlar. Du kan läsa mer i soleado.se

Ingredienser

  • 1 st ekologisk apelsin
  • 100 g sötmandel finhackad
  • 3 ägg
  • 1 dl vitsocker
  • 1 dl svartsocker
  • 1 ½ dl ekologisk extra jungfruolivolja
  • 3 dl vetemjöl (titta på observera för glutenfritt)
  • 1 tsk bakpulver
  • Apelsinglasyr: Här har du perfekt glasyr för denna kaka
  • 2 dl florsocker
  • 4 tsk apelsinsaft
  • Instruktioner

    1. 1.- Sätt ugnen på 175 grader.
    2. 3.- Tvätta apelsinen noga och riv skalet.
    3. 4.- Skala bort allt vitt från apelsinen och filéa den.
    4. 5.- Vispa ägg och socker pösigt.
    5. 6.- Blanda ner olja, mandel, apelsinskal och apelsinbitarna.
    6. 7.- Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret.
    7. 5.- Smörj och bröa en rund form.
    8. 6.- Häll smeten i formen.
    9. 6.- Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
    10. 7.- Ta ut och låt svalna lite.
    11. Apelsinglasyr
    12. 1.- Rör ihop florsocker med apelsinsaft.
    13. 2.- Ringla glasyren över kakan och dekorera med apelsinskivor.
    14. 3.- ¡Que aproveche!
    15. Obs: – Om du vill njuta av smaken av kakan måste du vänta en dag. – Detta recept är vegetariskt, veganskt och skulle vara glutenfritt med glutenfritt mjöl, mix, gryn, fiber eller frön.

    Liknande recept

    4.4
    30 min
    35
    14
    4.7
    30 min
    20-30
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben