Banan- och vaniljkrämspaj

Serverar: 6-8 portioner

Den här krämiga pajen för tankarna till flamberade bananer. Här får bananerna fräsa i smör, socker och rom och samsas med mjuk vaniljkräm och kolasås.

Ingredienser

  • 225 g fryst smördeg
  • Vetemjöl till bakbordet
  • 4 bananer
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 msk mörk rom (kan utgå)
  • 4 äggulor
  • 4 dl standardmjölk
  • 2 msk strösocker
  • 1½ msk majsena
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 dl kolasås
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Kavla ut smördegen på lätt mjölat bakbord. Klä en springform som är 23 cm i diameter med smördegen. Tryck fast degen med fingrarna och stick små hål i degen med en gaffel. Lägg ett bakplåtspapper över degen och häll i torkade ärter.
    3. Grädda pajskalet i ugnen nio-elva minuter tills det är gyllene. Ta ut och låt det svalna helt.
    4. Skala tre bananer och skär dem i tunna skivor. Smält smör i en stekpanna och rör ner muscovadosocker och citronsaft. Lägg i bananerna och fräs en-två minuter. Slå på rom och fräs tio sekunder. Ta upp bananerna med hålslev. Tillsätt 2 msk vatten till stekpannan och fräs ur. Stäng av värmen.
    5. Blanda äggulor, mjölk, strösocker, majsena och vaniljpulver i en gryta. Hetta upp på svag värme och vispa hela tiden tills krämen tjocknat. Vispa ner sockerlösningen från stekpannan. Lägg plastfolie på ytan och låt svalna.
    6. Häll 1 msk kolasås i en skål och ställ åt sidan. Bred resten av kolasåsen i pajskalet. Lägg i de stekta bananerna, häll på vaniljkrämen och kyl cirka två timmar. Skala och skiva den sista bananen tunt. Garnera med bananskivorna och 1 msk kolasås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben