Serverar: 30-40 portioner
Mörk chokladbotten med björnbär. Den röda körsbärstoppingen "gifter" sig fint med chokladkakan och björnbären. För mer vuxen smak, tillsätt Guimaraens Vintage Port 2005 (nr 98260) i kakan och toppingen.
Ingredienser
Chokladbotten
3 dl flytande margarin
3 dl vatten
7 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
4 msk kakao
3 tsk bakpulver
1-2 paket björnbär (mängd efter smak)
Ev. 2 dl portvin (se ovan)
Topping
100 g smör
5 dl florsocker
2 msk grädde
2 msk körsbärssaft
Alt. 2 msk portvin (se ovan)
10 droppar rödhushållsfärg
Garnering
Guldpärlor
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smörj en långpanna, 30x40 cm, och strö på ströbrödet.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör i margarin och vatten.
Blanda de torra ingredienserna (spar 1 dl av mjölet till björnbären) och vänd ner i smeten.
Blanda de otinade björnbären med mjölet som du sparade.
Rör ner bär och mjöl i smeten. Tillsätt ev. portvin.
- Grädda kakan längst ned i ugnnen i 20-40 minuter.
- Topping:
Smält smöret. Blanda hushållsfärgen med grädden och körsbärssaft/portvin och häll i smöret. Tillsätt florsockret och rör om så att allt blir väl blandat.
- Då kakan svalnat fördela toppingen över kakan och garnera med guldpärlor. Och simsalabim så har du en flott julkaka och festkaka.
Liknande recept
Kommentarer (0)