Björn- och körsbärsrutor

Serverar: 30-40 portioner

Mörk chokladbotten med björnbär. Den röda körsbärstoppingen "gifter" sig fint med chokladkakan och björnbären. För mer vuxen smak, tillsätt Guimaraens Vintage Port 2005 (nr 98260) i kakan och toppingen.

Ingredienser

  • Chokladbotten
  • 3 dl flytande margarin
  • 3 dl vatten
  • 7 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 1-2 paket björnbär (mängd efter smak)
  • Ev. 2 dl portvin (se ovan)
  • Topping
  • 100 g smör
  • 5 dl florsocker
  • 2 msk grädde
  • 2 msk körsbärssaft
  • Alt. 2 msk portvin (se ovan)
  • 10 droppar rödhushållsfärg
  • Garnering
  • Guldpärlor
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader.
    2. Smörj en långpanna, 30x40 cm, och strö på ströbrödet. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i margarin och vatten. Blanda de torra ingredienserna (spar 1 dl av mjölet till björnbären) och vänd ner i smeten. Blanda de otinade björnbären med mjölet som du sparade. Rör ner bär och mjöl i smeten. Tillsätt ev. portvin.
    3. Grädda kakan längst ned i ugnnen i 20-40 minuter.
    4. Topping: Smält smöret. Blanda hushållsfärgen med grädden och körsbärssaft/portvin och häll i smöret. Tillsätt florsockret och rör om så att allt blir väl blandat.
    5. Då kakan svalnat fördela toppingen över kakan och garnera med guldpärlor. Och simsalabim så har du en flott julkaka och festkaka.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben