Körsbärsrutor

Serverar: 12-24 portioner

Den sega chokladbottnen kompletterar körsbärsmoussen och gör att kakan smakar ljuvligt. Uppskurna i små bitar är kakorna perfekta som petit fourer efter maten.

Ingredienser

  • Botten
  • 400 g mandelmassa
  • 4 msk kakao
  • 3 äggulor
  • Mousse
  • 6 gelatinblad
  • 2½ dl körsbärssås med bitar
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 3 äggvitor
  • ½ dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att dela mandelmassan i mindre bitar. Arbeta ihop mandelmassa, kakao och äggulor, för hand eller i en matberedare med kniven isatt. Kör till en jämn smet.
    2. Klä en liten form, ca 20x30 cm, med bakpapper. Häll smeten i formen och jämna till den. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kakan kallna helt.
    3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de blir mjuka, ca 5 minuter. Häll körsbärssåsen i en kastrull och värm den tills den är ljummen.
    4. Krama ur och rör ner gelatinbladen i såsen. Tillsätt citronsaften. Häll över vätskan i en skål och låt den svalna och bli lite simmig.
    5. Vispa äggvitor och socker till ett fast skum. Vispa grädden i en separat skål. Rör försiktigt ner den avsvalnade körsbärssåsen i grädden. Blanda till sist ner äggvitevispet.
    6. Häll smeten över den avsvalnade kakbottnen och ställ den sedan i kylen, ca 2 timmar, eller tills moussen blivit fast. Ta fram och skär i bitar innan kakan serveras.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    vanillalover 5 april 2010

    Ganska lätta att göra och passade både oss och våra gäster bra i smaken! /Marie

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben