Björnbärsbakelser

Mums!

Ingredienser

  • Vaniljkräm: eller köpt
  • 250 g mjölk
  • 1/2 vaniljstång
  • 3 äggulor (60 g)
  • 115 g socker
  • 20 g majzena
  • 10 g osaltat smör
  • 1-2 msk citruslikör
  • 1 dl grädde
  • Petit choux
  • 85 g vetemjöl
  • 75 g vatten
  • 75 g mjölk
  • 65 g smör
  • 3 ägg
  • 1 tsk socker
  • 1 nypa salt
  • 1/2 l björnbär
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Börja med vaniljkrämen. Koka upp mjölk och skårad vaniljstång. Ställ kastrullen åt sidan med lock på och låt vaniljstången dra ca 10 minuter.
    2. Vispa samman äggulor, socker och majzena i en tjockbottnad kastrull.
    3. Slå den varma mjölken över äggsmeten under vispning.
    4. Sätt kastrullen på spisen och låt krämen sjuda tills den tjocknar. Ta genast av karstrullen från värmen och vispa i smöret. Kyl krämen så snabbt som möjligt, gärna i vattenbad. Plasta och ställ in i kylen.
    5. Till petit chouxsmeten kokas vatten, mjölk, smör, socker och salt upp i en tjockbottnad kastrull.
    6. Vispa ner mjölet och fortsätt vispa med kastrullen kvar på spisen tills smeten släpper från kastrullen och är blank och smidig.
    7. Låt smeten svalna några minuter så att inte äggen koagulerar när de vispas i.
    8. Knäck i äggen ett i sänder och vispa kraftigt mellan varje ägg. Det går bra att hjälpa till med elvispen också.
    9. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut ganska stora bollar, ca 16 st och grädda i 225 grader ca 20-25 minuter.
    10. Öppna inte ugnsluckan under första delen av gräddningen och låt bakverken gräddas klart innan de tas ut för att undvika att de sjunker samman.
    11. Låt svalna på galler.
    12. Vispa ner citruslikör i vaniljkrämen och vispa grädden och vänd ner den i krämen.
    13. Klyv petit chouxerna i två halvor.
    14. Fyll med rikligt med vaniljkräm och toppa med några fina björnbär. Lägg tillbaka locket ovanpå björnbären.
    15. Vill man ha en lite magrare variant så tag vaniljkesella.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben