Blåbärsbröd

Blåbärsbröden är så goda i sig att de inte behöver varken smör eller något annat pålägg.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 2 paket jäst (100 g)
  • 1 dl kesella
  • 3 ½ dl blåbär (200 g)
  • 2 msk honung
  • 1 msk salt
  • ca 15 dl vetemjöl special (900 g) 150 g valnötter
  • ½ dl sesamfrön
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt kesella, blåbär, honung, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
    2. Arbeta degen kraftigt i maskin ca 15 min. Tillsätt nötter de sista minuterna. Låt degen jäsa under fuktig bakduk 60 min.
    3. Dela degen i 2 bitar och baka ut till runda bröd. Pensla bröden med vatten och strö på sesamfrön. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa 60 min under fuktig bakduk.
    4. Sätt ugnen på 200°. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 35 min. Spruta in vatten med en blomspruta när bröden ställs in i ugnen, då bildas ånga som ger en frasig yta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben