Blomkålsgratäng med sidfläsk

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Man äter blomkål alldeles för sällan. I alla fall gör jag det. Men den här kombon är riktigt god, så testa!

Ingredienser

  • 2 medelstora blomkålshuvuden
  • 100-400 g rökt sidfläsk beroende på hur mycket grönsaks/kötträtt du vill ha
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja till stekning
  • 1 msk finhackad färsk rosmarin
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 150 g grovriven Västerbottenost
  • hackad persilja eller rosmarin
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 225 grader. Dela blomkålen i mindre buketter. Koka i saltat vatten 5 min och lägg sedan i en smord ugnsform. Tärna fläsket och finhacka vitlöken. Fräs i lite olivolja tillsammans med rosmarin tills fläsket börjar bli knaprigt. Fördela blandningen över blomkålen. Vispa ihop crème fraiche, mjölk och ost, men spara lite av osten. Häll såsen över blomkålen och strö över den sparade osten. Gratinera i mitten av ugnen 25-30 min, tills gratängen fått fin färg. Strö över persilja eller rosmarin.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben