Bohusländsk hönökaka

Serverar: 8 portioner

Den välkända hönökakan som har sitt ursprung på Hönö i Göteborgs skärgård, blir en njutning när du serverar den nybakad.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 liter mjölk
  • ½ dl flytande margarin (olja)
  • ½ dl ljus brödsirap
  • 1 msk salt
  • 12 - 14 dl rågsikt
  • 1 - 2 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en degbunke. Ljumma mjölken till 37 grader och häll i matfettet. Lös jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av mjölkblandningen, sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig, gärna med maskin, tills den släpper bunken. Täck över bunken och jäs cirka 30 minuter.
    2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och arbeta snabbt samman den. Värm ugnen till 275 grader och ställ in en plåt. Dela degen i 8 bitar och rulla till bullar. Jäs dem på bakplåtspapper på bänken under bakdular 20-30 minuter.
    3. Kavla ut en bulle, gärna med kruskavel, till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Har man ingen kruskavel får man pricka ytan med en gaffel. Lägg kakorna, en i taget, på varm plåt.
    4. Grädda mitt i ugnen i 4-5 minuter eller tills kakan fått lite färg. Fortsätt med resten. Lägg kakorna ovanpå varandra och täck med bakdukar så håller de sig saftiga.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben