Bråttombröd

Serverar: 12 portioner

Mitt bästa recept när jag har ont om tid. Axa Grynblandning innehåller flingor av alla 4 sädesslagen och vetekli. Brödet får knaprig skorpa och är gott till framförallt soppa och grytor.

Ingredienser

  • ½ l ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk honung
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 8-9 dl vetemjöl, gärna special
  • 2 dl Axa Grynblandning
  • 1 dl pumpafrön
  • Instruktioner

    1. Lös upp jästen i vattnet, rör ner honung och olja. Tillsätt alla torra ingredienser och rör ihop så allt blir väl blandat .Degen ska vara lös och inte knådas så jag använder inte assistenten. Täck över och jäs 30-40 minuter.
    2. Täck en plåt med bakplåtspapper och strö över ett lager mjöl. Häll ut degen, strö över mjöl och platta ut den försiktigt till en avlång platta. Dela degen diagonalt med en degskrapa, dela därefter varje deghalva i 6 bitar. Sära lite på bitarna så går det lättare att dela brödet i bitar efter gräddning. Jäs övertäckt i 30 minuter.
    3. Värm ugnen till 250º. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter, sänk därefter värmen till 175º. Grädda ytterligare i 30 minuter.
    4. Låt svalna på galler, övertäckt om man föredrar mjukare skorpa eller inte övertäckt om man föredrar hårdare skorpa.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Linna5 3 november 2011

    Det låter jättegott, men det är väl inget "bråttombröd" om det ska jäsa två gånger 30 min?

    zonale 3 november 2011

    Där kan man nog tycka olika. Mindre disk, ingen tid för knådning men jästiden kommer man inte ifrån.

    Linna5 4 november 2011

    Då förstår jag hur du menar. ;)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben