Brötchen

Serverar: 15 portioner

Brötchen är små portionsbröd, bakade på vetemjöl och med en läckert krispig yta.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • Ca 12 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten och matolja till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen med lite av degspadet.
    2. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och det mesta av vetemjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.
    3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
    4. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet.
    6. Dela degeni 15 jämnstora bitar. Forma degbitarna till ovala bullar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
    7. Låt bullarna jäsa utan bakduk i ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
    8. Skär med en vass kniv en skåra i varje bulle. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt dem kallna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Lindanemon 1 maj 2008

    Jättegoda, fast inte riktigt som de i Tyskland... Fast jag vågade bara ha inne dem i ugnen i 8 min, och det funkade bra. Jag hade dubbelt salt också...

    ulfs 17 juni 2009

    Hej! Jättegoda; luftiga och frasiga på ytan. Vad fint degen släppte från bunken. Det kanske var matolja som gjorde susen? /ulfs

    smoothieking 18 december 2011

    Provade dessa för ett par veckor sedan, idag blir det nya! Supergoda :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben