Brunsvig

Brunsvig är dansk specialitet från Fyn som danskarna är lyriska över.

Ingredienser

  • 10 dl, 600 g vetemjöl
  • 50 g rumsvarmt smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst för söta degar
  • 4 dl fingervarm mjölk
  • Fyllning
  • 200 g smör
  • 4 dl farinsocker
  • ½ dl ljus sirap
  • Garnering
  • 2½ dl farinsocker
  • Korinter efter smak
  • 1 påse mandelspån
  • Instruktioner

    1. Ugn 225 grader.
    2. Häll det mesta av mjölet i matberedarens bunke. Klicka i smöret, häll i socker och salt. Smula över jästen.
    3. Häll i den fingervarma mjölken och arbeta degen smidig, ca 4 minuter.
    4. Låt jäsa i bunken till dubbel storlek ca 30 minuter
    5. Smält smöret till fyllningen i en kastrull. Rör ner socker och sirap. Låt svalna något.
    6. Tag upp degen på mjölat bakbord. Knåda igenom den och låt vila några minuter. Kavla sedan ut till en tunn platta, som läggs på bakpappersklädd plåt.
    7. Rulla upp en kant runtom. Tryck med fingrarna över hela kakplattan.
    8. Bred fyllningen över plattan. Strö farinsocker, mandelspån och korinter över fyllningen. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
    9. Värm under tiden ugnen till 225°. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben