Cheddarostsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 10 minuter

Ni som gillar cheddarost-dipsåsen som kan köpas hos MAX hamburgekedja - här kommer en variant på deras recept. Tillsätt hackad Jalapenos så har du en riktig killer! På bilden kan ni se Chipotle-potatis, som toppats med cheddarostsås, jalapenos och hackad rödlök samt en köttgryta som jag kallar för "Beef Salinas". Recept på Chipotlepotatis och Beef Salinas finns snart i min receptbok. Bon apetit!

Ingredienser

  • 200 g cheddarost (av krämost-typ som används till hamburgare - s.k "hamburgeost". Den färdig-skivade går bra om du inte hittar Cheddar av krämost i bit.)
  • 1½ dl matlagningsgrädde
  • 1 dl riven hårdost (mild i smaken, typ gouda)
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk cayennepeppar-pulver
  • 2-3 tsk paprikapulver
  • Ev. salt
  • (1 msk hackad jalapeno)
  • Instruktioner

    1. Strimla ner cheddarosten till mindre bitar. Häll grädden i en tjockbottnad kastrull tillsammans med cheddarosten och samtliga kryddor.
    2. Värm blandningen på svag värme under konstant omrörning med träsked (fastnar mindre). När grädden och cheddarosten börjar liera sig, tillsätter du den rivna osten. OBS! Fortsätt att röra i såsen, så att inget bränner vid i botten.
    3. När ostsorterna har smält samman och blandat sig med grädden till en slät sås, tar du av kastrullen från värmen.
    4. Klart!
    5. Smaka av och tillsätt ev. salt och mer kryddor, om du anser att det behövs.
    6. Om ostsåsen är för rinnig, ställer du tillbaks den på plattan och låter den sakta reducera ner till tjockare konsistens - hela tiden under omrörning!
    7. Såsen blir lite tjockare när den får svalna i några minuter, men stelnar aldrig helt. :)
    8. Smaksätt ev med hackad Jalapenos.
    9. Vill du ha en mer orange färg på såsen, kan du tillsätta lite hushållsfärg eller en liten klick tomatpuré. Inte för mycket bara, för då smakar såsen tomatpuré-cheddarostsås.
    10. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    maerta 3 februari 2013

    Låter gott! "200 gram cheddarost (krämost-typen som används till hamburgare)..." Vad är det för ost? Såna där styckförpackade skivor man lägger på hamburgaren, eller finns det nån annan sort?

    marfo133 4 februari 2013

    Hej Maerta! Det går jättebra med hamburgeost i skivor, om du inte hittar samma slags ost hamburge/cheddarost i bit. Såsen på bilden är gjord på skivad hamburgeost. Himla pill att få bort plasten, bara.. :)

    kristin1979 6 februari 2013

    Hej! Tack för ett underbart recept! Grymt gott.

    marfo133 6 februari 2013

    Hej Kristin! Tack så mycket! Roligt höra att du gillar det. =)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben