Chelo eller polo

Serverar: 4 portioner

Basmatiris på persiskt vis... Om man önskar en knaprig botten kan man skala en potatis, skära skivor och skölja bort stärkelsen och sedan lägga skivorna på folien innan man lägger i riset. Om man använder teflonkastrull kan man hoppa över folien.

Ingredienser

  • 4 dl lagat basmatiris
  • 1 liter vatten
  • 2 msk salt
  • 1½ liter kokande vatten
  • 1 msk smör
  • ½ dl vatten
  • 1 potatis
  • 30 g smält smör
  • 1/4 paket saffran
  • Instruktioner

    1. Skölj riset i kallt vatten, men snabbt, annars försämras kvaliteten på riset. Blötlägg det sedan i 30 minuter i 1 liter vatten + 2 msk salt. Häll bort blötläggningsvattnet.
    2. Häll riset i 1½ liter kokande vatten. Låt riset koka i ca: 5 minuter. Riset ska då flyta upp på vattnet med vita ränder. Ta upp riset, häll bort vattnet och skölj riset med kallt vatten och låt det rinna av i ett durkslag i ca 10 minuter.
    3. Lägg ett stycke aluminiumfolie i en 3 liters kastrull- för att riset inte ska bränna fast. Häll i ½ dl vatten och lägg i 2 msk smör. Lägg i riset lite i sänder, i mitten av kastrullen. Gör 3-4 hål i riset med baksidan av en kniv eller gaffel eller sked- det ska se ut som ett berg med vulkanhål - så att ångan kan komma upp.
    4. Blanda 30 g smält smör och 1/4 paket saffran och häll försiktigt på toppen av riset. Lägg en blöt handuk över kastrullen, sätt på locket och låt stå på svag värme i ca: 20 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    tarja24 5 oktober 2009

    Mycket gott! Jag la råa potatisskivor på botten av kastrullen. Dom blir också jätte goda när dom kokar med där. Ska göra om det här många gånger.

    FruZ 17 augusti 2010

    4 dl "lagat" ris - vad betyder det? Det ska väl inte vara tillagat från början när man gör proceduren som beskrivs, visst utgår man från vanligt torrt ej tillagat ris?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben