Mejgoo polo - persiskt räkris

Serverar: 3-4 portioner

Riktigt gott.

Ingredienser

  • 5 dl basmatiris
  • 1 + ½ tsk salt
  • ½ g saffran
  • 1 rå potatis
  • Smör
  • 500 g rensade räkor
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ tsk chilipeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • ½ tsk gurkmeja
  • ½ tsk kardemumma
  • 2 tsk färskriven ingefära
  • 3 msk olivolja
  • Instruktioner

    1. Lägg först räkorna i marinad bestående av olivoljaan, rivna vitlöksklyftor, gurkmeja, kardemumma, chili, cayenne, ingefära och salt. Blanda omsorgsfullt och låt marinera minst en timme.
    2. Skölj riset i flera omgångar så att den vita stärkelsen sköljs bort. Koka riset i vatten så det står ca två cm över riset i kastrullen. Bara fem minuter.
    3. Skölj riset igen efter kokningen, i hett vatten direkt från kranen för att skölja bort den sista stärkelsen. Sätt tillbka kastrullen på plattan. Lägg en smörklick på botten. Skiva potatisen tunt och täck kastrullbotten med skivorna. Salta riset. Varva ris och räkor i flera lager i kastrullen. Börja och sluta med ris.
    4. Stöt saffranet och blanda det med en knapp dl hett vatten. Häll i en ring över riset i kastrullen. Täck med ett hushållspapper och kastrullocket. Låt stå på stekvärme några minuter, sänk sedan till kokvärme och låt ånga ca 45 minuter.
    5. Servera med yoghurt som sås, och gärna inlagda cornichoner eller saltgurka.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben