Chockrosa lunchbröd

Serverar: 10-12 portioner

Ett gott bröd med rödbetor i.

Ingredienser

  • 1½ dl quinoafrön
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • 5 dl rivna rödbetor
  • 1 msk salt
  • ½ dl rapsolja
  • 50 g jäst
  • 1 dl vetegroddar
  • 11 dl vetemjöl (+ ev mer till utbakning)
  • Instruktioner

    1. Koka upp quinoafrön, vatten och salt i en kastrull. Sänk värmen och koka tills fröna ser genomskinliga ut (ungefär 10 minuter). Ställ kastrullen åt sidan och rör om ibland så att fröna svalnar.
    2. Koka upp vattnet och häll det över rödbetorna och saltet i en degbunke. Rör om. När rödbetsblandningen har svalnat till 37 grader, blanda ner quinoafröna och oljan. Smula ner jästen och rör tills den har löst sig. Arbeta sedan in vetegroddar och vetemjöl och fortsätt arbeta degen en liten stund (den ska bli ganska lös). Täck över bunken och låt degen jäsa i en halvtimme.
    3. Peta ner degen, vält upp den på mjölat bakbord, knåda eventuellt in lite mer mjöl och dela den i två delar. Rulla dem till tjocka ormar, lika långa som plåtens långsida. Lyft över dem till plåten, platta ut dem med handen så att de blir 8–10 cm breda och skär dem med degskrapan i 5–6 bitar var. Rista ett rutmönster ovanpå dem med vass kniv (extra snyggt om ytan är lite mjölig!). Täck över plåten och låt dem jäsa i en halvtimme. Grädda dem i 200 graders ugnsvärme i mitten eller nedre delen av ugnen. Efter ungefär 20 minuter är de färdiga. Bryt isär dem och frys de bröd som inte kommer att gå åt direkt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben