Choklad, mandelmassa och syltad apelsin i fyllningen.
Det är en otroligt god och annorlunda kombination!
Kul att ta fram till fikat när du får besök eller varför inte unna dig en till frukost någon dag på helgen ihop med en espresso. Kanske minnas någon semester i Italien.......
De är lättgjorda också!
Ingredienser
10 dl vetemjöl
4 msk socker
200 g smör eller margarin
50 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
2 ägg
Fyllning
100 g mandelmassa
50 g blockchoklad
50 g rumsvarmt smör eller margarin
30 g hackat, syltat apelsinskal
Pensling och garnering
1 ägg uppvispat
Smält blockchoklad
Instruktioner
- Ugn:225 grader
- Blanda samman 9 dl mjöl med socker. Tillsätt matfettet och finfördela det till en smulig masssa.Smula ner jästen i en liten skål.Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig. Rör ner jästen i mjölskålen tillsammans med äggen och arbeta ihop till en smidig deg eventuellt med lite mera mjöl. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
- Gör under tiden fyllningen. Riv mandelmassan grovt och finhacka chokladen. Arbeta samman alla ingredienserna till fyllningen. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i tre lika stora bitar. Kavla ut dem till runda kakor. Skär eller sporra ut 8 snibbar av varje. Lägg lite fyllning på snibbarna och rulla samman dem.
- Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek ca 1 timme.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt gifflarna kallna på galler under duk.
- Smält ölite blockchoklad och ringla det över gifflarna.
- Gifflarna går att frysa!
Liknande recept
Kommentarer (1)
Grymt goda! Förutom att fyllningen inte ens nästan räcker till, jag tror jag fyrdubblade receptet. =P Men så är fyllningen min favoritdel också...