Chokladmandelkaka

Serverar: 10 portioner

Mycket mandel och choklad i en kalaskaka helt utan mjöl. Njuts i smala snibbar.

Ingredienser

  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 4 st ägg, 4 äggulor + 4 äggvitor
  • 200 g sötmandel
  • 175 g choklad, mörk
  • Dekoration
  • Florsocker
  • Jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Smörj och mjöla (med majsmjöl så blir kakan glutenfri) en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i bottnen och sätt ugnen på 150°.
    2. Rör smör, 1 1/2 dl strösocker och farinsocker luftigt.
    3. Skilj äggen, rör ner gulorna i smeten, lägg vitorna i en skål.
    4. Mal mandeln och riv, mixa eller finhacka chokladen. Rör ner choklad och mandel i äggsmeten.
    5. Vispa äggvitorna till skum och vispa ner resten av sockret.
    6. Vänd ner först hälften och sedan resten av äggviteskummet i smeten.
    7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 50–60 min.
    8. Ta ut och låt kakan svalna, lossa formens kant, sikta över florsocker och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben