Chokladtårta med syrlig topping
Ett recept jag hittade i Allers nr 12/10. Den här tårtan var menad att bakas till påsk, men den verkar god nog att serveras precis hela året om!
Ingredienser
200 g mörk choklad
200 g smör eller margarin
3 dl socker
3 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Finrivet skal av 1 citron
Pressad saft av 1 citron
Citronkolakräm
Finrivet skal av 1 citron
4 msk färskpressad citronsaft
3 äggulor
1 burk kondenserad mjölk, 400 g
Garnering
Citronskivor
Citronmelissblad
Ev godispåskägg
Ev marsipanhönor
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter, helst med löstagbar botten.
- Bryt chokladen i mindre bitar i en kastrull. Lägg i matfettet och låt smälta tillsammans på svag värme. Ta kastrullen från värmen och tillsätt sockret. Tillsätt därefter äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Sikta ned mjöl och bakpulver. Tillsätt sist citronskal och -saft och rör samman till en slät smet.
- Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Kakan får gärna vara litet kladdig i mitten. Låt kakan kallna i formen.
- Kräm: Blanda i citronskal, -saft och äggulor i en kastrull. Sjud upp under ständig omrörning tills krämen tjocknar. Ta genast kastrullen från värmen och tillsätt den kondenserade mjölken. Ställ åt sidan att kallna.
- Lossa den kalla kakan ur formen och bred på krämen i ett jämnt lager. Garnera med citronskivor, citronmeliss och ev godis.
Liknande recept
Kommentarer (0)