Chokladtårta med vitchoklad

Jättegod tårta som bästa vännen Elin fick på födelsedagen :) Jag brukar dubbla recepten.

Ingredienser

  • Chokladbotten
  • 3 ekologiska ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl gräddfil
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 msk kakao av god kvalitet
  • 100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
  • 2 msk kallt kaffe
  • Vit chokladmousse
  • 400 g vit choklad
  • 4 dl grädde
  • Garnering
  • Lager 1
  • 200 g vit choklad
  • 2-4 msk smör
  • Lager 2
  • 150 g vit choklad
  • 1 dl grädde
  • 25 g smör
  • Hackad daim
  • Strössel "vitapärlor"
  • Marsipanros + blad
  • Instruktioner

    1. Chokladbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i gräddfilen, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao, vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Rör ner smält choklad och kaffe i smeten. Smörj formarna med smör. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt svalna och dela.
    2. Vitchokladmousse: Smält chokladen i grädden. Ställ sedan in i kylskåpet så den svalnar (minst 3 timmar skulle jag tro). Ta sedan fram den och vispa med elvisp tills den blivit bra i konsistensen. Bred då över bottnarna.
    3. Garnering: Lager 1 Smält chokladen och smöret, låt svalna lite och bred över tårtan. (Gör inget om chokladbotten lyser igenom lite)
    4. Lager 2 Smält chokladen, grädden och smöret i en kastrull. Låt svalna så den blir lite segare men inte stelnar. Bred sedan över tårtan och garnerna som du vill lite snabbt. Ställ sedan in den i kylskåp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben